Anti-oksidan etkili olan diacerein, silazapril ve benazepril'in in vitro anti-parkinson etkilerinin araştırılması
Investigation of in vitro anti-parkinsonian effects of diacerein, cilazapril and benazepril with anti-oxidant effects
  1. Tez No: 745552
  2. Yazar: ÖZNUR ALTUNLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Benazepril, Diacerein, Nörodejenerasyon, Oksidatif Stress, Parkinson Hastalığı, Silazapril, Benazepril, Cilazapril, Diacerein, Neurodegeneration, Oxidative Stress, Parkinson's Disease
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Anti-oksidan Etkili Olan Diacerein, Silazapril ve Benazepril'in İn Vitro AntiParkinson Etkilerinin Araştırılması Amaç: Parkinson hastalığının patogenezinde ve semptomatolojisinde nöronal dejenerasyon, oksidatif stres ve glutamaterjik sistemin yer alması, nöroprotektif terapötik yeni hedefler için önemli katkı sağlar. Anti-oksidan ve anti-inflamatuar nitelikte olan diacerein; anormal seviyelerde artmış glutamaterjik iletimi inhibe eder ve proinflamatuar sitokinlerin salınımını ve üretimini azaltmaktadır. Silazapril ve Benazepril ise nöroprotektif, anti-oksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu çalışmanın amacı antioksidan, anti-inflamatuar ve nöroprotektif özeliklere sahip Diacerein, Silazapril ve Benazepril'in SH-SY5Y nöroblastoma hücre hattında 6-OHDA ile indüklenen in vitro Parkinson modelinde oksidatif hasar ve α-sinüklein agregat üzerine tedavi etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, SH-SY5Y hücre hattında 6-OHDA ile Parkinson modeli oluşturuldu. 3 ayrı plate için 5 doz olacak şekilde deney düzeneği kuruldu. TAS-TOS, MTT ve IL-10 kitleri ile analizi yapıldı. Bulgular: Kontrol gruplarında canlılık %100 olarak tanımlandı ve diğer gruplar buna göre derecelendirildi. Sadece 6-OHDA toksisitesine maruz kalan grupta canlılık oranları yaklaşık olarak bütün platelerde %70 olarak belirlendi. En yüksek canlılık oranları Diacerein 0.08 µM, Silazapril 2.5 µM ve Benazepril 0.16 µM konsantrasyonlarında belirlenmiştir. Bu değerler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. TAC, TOS ve IL-10 testlerimizde de benzer sonuçlar bulunmuştur. Sonuç: Antioksidan etkileri bulunan 3 ilaçtan her birinin MTT testlerinde 6- OHDA'nın oluşturduğu deneysel Parkinson modeline karşı etkisi saptanmıştır. Bu etkilerin ise sadece antioksidan etkilerden kaynaklanmadığı IL-10 gibi bazı farklı parametreler üzerinden de faydalı etkilerini gösterebildikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation of In Vitro Anti-parkinsonian Effects of Diacerein, Cilazapril and Benazepril with Anti-oxidant Effects Objective: The involvement of neuronal degeneration, oxidative stress and glutamatergic system in the pathogenesis and symptomatology of Parkinson's disease makes an important contribution to new neuroprotective therapeutic targets. Diacerein, which is anti-oxidant and anti-inflammatory drug; inhibits increased glutamatergic transmission at abnormal levels and reduces the release and production of proinflammatory cytokines. Cilazapril and Benazepril have neuroprotective, anti-oxidant and anti-inflammatory properties. The aim of this study is to investigate the treatment effects of Diacerein, Cilazapril and Benazepril, which have antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective properties, on oxidative damage in the in vitro Parkinson model induced by 6-OHDA in the SH-SY5Y neuroblastoma cell line. Materials and Methods: In this study, a Parkinson's model was created with 6-OHDA in the SH-SY5Y cell line. The experimental setup was set up to have 5 doses for 3 separate plates. Analysis was done with TAS-TOS, MTT and IL-10 kits. Results: Viability was defined as 100% in the control groups and the other groups were graded accordingly. In the group exposed only to 6-OHDA toxicity, the viability rates were determined approximately 70% in all plates. The highest viability rates were determined in the concentrations of Diacerein 0.08 µM, Silazapril 2.5 µM and Benazepril 0.16 µM. These values were found to be statistically significant. Similar results were found in our TAC, TOS and IL-10 tests, as well. Conclusion: The 3 drugs with antioxidant effects was determined found to have an effect effective against the experimental Parkinson model formed by 6-OHDA in MTT tests. It has been shown that these effects are not only due to antioxidant effects, but also show beneficial effects on some different parameters such as IL-10.