DIN1.2379 kalite soğuk iş takım çeliğinin düşük alaşımlı çelikler ile kaynak kabiliyetinin incelenmesi
Investigation of the welding capability of cold work tool steel (DIN1.2379) with low alloy steels
  1. Tez No: 745556
  2. Yazar: MESUT AKTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP GERÇEKCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak, MAG, DIN1.2379 kalite soğuk iş takım çeliği, düşük alaşımlı çelik, AISI 4140, Welding, MAG, DIN 1.2379 quality cold work tool steel, low alloy steel, AISI 4140
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
DIN 1.2379 soğuk iş takım çeliği; tokluk ve aşınma mukavemeti istenen kesme ve delme takımları, ağaç bıçakları, kesme bıçakları diş tarakları, derin çekme ve ekstrüzyon takımları, soğuk çekme makaraları, ölçme takımları, plastik kalıplarının imalatlarında sıklıkla kullanılır. Kesici takım imalatında soğuk iş takım çeliğinin yanında takım gövde malzemesi için alternatif malzemeler kullanılmaktadır. Bunlar çeşitli kaynak yöntemleriyle birbirine kaynak edilmektedirler. Kesici uç ve gövde malzemesinin kesme esnasında oluşabilecek gerilimlere mukavemetli olması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında soğuk haddelenmiş DIN 1.2379 takım çeliği ile düşük alaşımlı çelik gaz altı (MAG) kaynağı yöntemiyle 300-3500C aralığında ön ısıtma yapmak suretiyle kaynak edilmiştir. Düşük alaşımlı çelik olarak AISI 4140 ıslah çeliği seçilmiştir. Kaynak teli olarak AWS5.28 ER120S-G kodlu (Mn4Ni2,5CrMo) kaynak teli kullanılmıştır. Kaynak gazı olarak da %100 CO2 gazı kullanılmıştır. Hazırlanan kaynaklı test parçalarından birine kaynak sonrası ısıl işlem (gerilme-giderme tavlaması) uygulanmış olup diğerine uygulanmamıştır. Kaynak bölgesindeki çentik darbe, çekme testleri ile mekanik davranışları incelenmiştir. Yapılan incelemelerde kaynak sonrası gerilme-giderme tavlaması yapılmış olan numunelerin mukavemetlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ancak çekme test sonuçları incelendiğinde tavlama yapılan numunelerin çekme gerilmelerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Mikro sertlik değerleri incelendiğinde de yine gerilme-giderme tavlaması yapılmış olan test parçasının sertlik değerlerinin tavlama yapılmamış olan numunenin sertlik değerlerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DIN 1.2379 cold work tool steel is frequently used in the production of cutting and drilling tools, wood knives, cutting blades, tooth combs, deep drawing and extrusion tools, cold drawing rollers, measuring tools, plastic molds where toughness and abrasion resistance are required. In addition to cold work tool steel, alternative materials are used for tool body material in cutting tool manufacturing. They are welded together by various welding methods. The cutting edge and body material must be resistant to the stresses that may occur during cutting. In this thesis study, cold rolled DIN 1.2379 tool steel and low alloy steel were welded by gas metal arc (MAG) welding by preheating in the range of 300-350⁰C. AISI 4140 steel was chosen as the low alloy steel. AWS5.28 ER120S-G (Mn4Ni2,5CrMo) welding wire was used as welding wire. As the welding gas, CO2 (100%) gas was used. Post-weld heat treatment (stress-relief annealing) was applied to one of the welded test pieces, but not to the other. Mechanical behavior in the weld area was investigated by notch impact and tensile tests. In the examinations made, it has been determined that the strength of the samples with post-weld stress-relief annealing is higher. However, when the tensile test results were examined, it was determined that the tensile stresses of the stress-relief annealed samples were low. When the micro-hardness values were examined, it was determined that the hardness values of the test piece with stress-relief annealing were higher than the hardness values of the sample without stress-relief annealing.