Temel hak ve hürriyetlerin genel sağlık nedeniyle sınırlanması
Restriction of fundamental rights and freedom dueto public health
- Tez No: 745559
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, genel sağlık, kamu yararı, kamu düzeni, temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması, Covid-19, public health, public benefit, public order, limitation of fundamental rights
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Covid-19 virüsünün tüm dünyada yayılmasının ve etkisinin ardından Covid-19 salgını, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Genel sağlığı korumak amacıyla, devletler kendilerine yüklenen pozitif yükümlülükler doğrultusunda Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek için tedbirler almaktadır. Alınan bu tedbirler bireylerin yaşamsal alanlarına müdahale ederek, hak ve hürriyetlerin sınırlanmasına neden olmaktadır. Bu kapsamda alınan tedbirlerin, kamu hukuku alanında; idare hukuku, ceza hukuku ve özellikle anayasa hukuku üzerinde etkileri oldukça fazladır. Özellikle, alınan tedbirlerle Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerin sınırlanması anayasa hukuku üzerinde kendisini göstermektedir. Covid-19 salgınının dünyada yeni olması ve Covid-19 üzerindeki çalışmaların belirli alanlarla sınırlı kalmasından dolayı bu çalışmada; Covid19 salgınına daha geniş bir çerçeveden bakarak, salgınının önlenmesi için genel sağlık, kamu düzeni ve kamu yararı nedeniyle sınırlanabilecek temel hak ve hürriyetlerin neler olduğu, alınan tedbirlerin sınırladığı temel hak ve hürriyetlerin ve bu sınırlamaların hukuki dayanağının neler olduğu ve Anayasanın temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasını düzenleyen 13. madde doğrultusunda sınırlamaların nasıl yapılması gerektiği belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic was recognized a pandemic by the World Health Organization after its global spread and impact. States take measures to prevent the spread of the Covid-19 pandemic, considering these measures their positive obligations. These measures interfere with the vital areas of individuals and cause certainrestriction on the rights and freedoms. Public law measures taken for this purpose, their impacts on administrative law, criminal law and especially constitutional law are quite severe. In particular, the restrictions on the constitutional rights and freedoms as a result of these measures, come to attention in the constitutional law. Covid-19 pandemic is new in the world and the researches on Covid19 are limited to certain areas, so this study focuses, from a broader perspective, on what fundamental rights and freedoms can be restricted under public health, public order and public interest purposes for preventing the Covid-19 pandemic and on what legal bases these fundamental rights and freedoms are restricted by the Covid-19 pandemic measures. It has also been tried to determine how the restrictions must be made under Article 13 of the Constitution, which regulates the restriction of fundamental rights and freedoms.