Plasental trofoblast hücre serilerinde PKR kinaz aktivasyonunun oksidatif stres üzerine etkisi
The effect of PKR kinase activation on oxidative stress response in placental trophoblast cell
  1. Tez No: 745562
  2. Yazar: RAMAZAN KARAYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: PKR Aktivasyonu, Oksidatif Stres, ROS, Askorbik Asit, Glutatyon, PKR Activation, Oxidative Stress, ROS, Ascorbic Acid, Glutathione
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmada plasenta trofoblast hücrelerine poly(I:C) ve LPS verilerek PKR aktivasyonunu uyarabilme kapasitelerinin olup olmadığı amaçlanmıştır. Plasenta trofoblast hücrelerinde gerçekleşen PKR aktivasyonunun oksidatif stres üzerindeki etkilerinin olup olmadığı ve PKR aktivasyonu ile oksidatif stres arasındaki bağlantının tespitinin yapılması amaçlanmıştır. PKR aktivasyonundan dolayı meydana gelen ROS değişimlerine uygulanan antioksidan maddelerin ROS değişimlerini olan etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Metot: İlk aşamada hücre kültürü yöntemi ile plasental bewo hücre hatları çoğaltıldı. Çalışmada 6 farklı grupluk petri kabında hücreler oluşturuldu. İlk grup kontrol grubu olarak ayrıldı. Dördüncü grup, beşinci grup ve altıncı gruba 50 ul/ml poly(I:C) ve 500 ng/ml LPS verilerek 24 saat inkübasyona bırakıldı. Plasenta trofoblast hücrelerindeki PKR aktivasyonunun tespiti için western blot tekniği uygulandı. Hücrelerde PKR aktivasyonu sonucun da gerçekleşen oksidatif stres belirteçleri ELISA yöntemi ile tespit edildi. İkinci aşamada gruplara antioksidan madde olarak askorbik asit ve glutatyon uygulandı. İkinci gruba 100 uM askorbik asit verildi. Üçüncü gruba 24 uM glutatyon verildi. Beşinci ve altıncı gruplara 100 uM askorbik asit ve 24 uM glutatyon verilerek 24 saat inkübasyona bırakıldı. Antioksidan maddeler verilerek oksidatif stres parametrelerindeki değişimler ELISA yöntemi ile tespit edildi. Hücrelerdeki ROS' ta meydana değişimler akış sitometresi ile ölçüldü. Bulgular: İlk aşamada hücrelere uygulanan poly(I:C) ve LPS'nin PKR aktivasyonunu gerçekleştiği western blot analizinde tespit edildi. PKR aktivasyonuna bağlı olarak oksidatif stres belirteçlerinde anlamlı değişimler meydana geldi. Gruplara uyguladığımız antioksidan maddeler oksidatif stres belirteç değişimlerini etkiledi. PKR aktivasyonu ROS u arttırırken antioksidan maddeler ROS u azalttı. Sonuç: PKR aktivasyonu oksidatif stresi arttırdı. Uygulanan antioksidan maddeler oksidatif stresi azaltırken PKR aktivasyonun etkilerini de azalttı. Çalışmada PKR aktivasyonu ile oksidatif stresin bağlantılı olduğu ve hücrelerdeki oksidatif stresin PKR aktivasyonuyla ile gerçekleştiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed whether they have the capacity to stimulate PKR activation by giving poly(I:C) and LPS to placental trophoblast cells. It is aimed to determine whether PKR activation in placental trophoblast cells has effects on oxidative stress and to determine the connection between PKR activation and oxidative stress. It is aimed to determine the effect of antioxidant substances applied on ROS changes due to PKR activation on ROS changes Method: In the first stage, placental bewo cell lines were propagated by cell culture method.In the study, cells were created in petri dishes of 6 different groups. The first group was assigned as the control group. The fourth group, the fifth group and the sixth group were given 50 µl/ml poly(I:C) and 500 ng/ml LPS and incubated for 24 hours. Western blot technique was applied to detect PKR activation in placental trophoblast cells. Oxidative stress markers that occur as a result of PKR activation in cells were determined by ELISA method. In the second stage, ascorbic acid and glutathione were applied to the groups as antioxidant substances. The second group was given 100 µM ascorbic acid. The third group was given 24 µM glutathione. Fifth and sixth groups were given 100 µM ascorbic acid and 24 µM glutathione and incubated for 24 hours. Changes in oxidative stress parameters were determined by ELISA method by giving antioxidant substances. Changes in ROS in cells were measured by flow cytometry. Results: It was determined in western blot analysis that PKR activation of poly(I:C) and LPS applied to the cells in the first stage occurred. Significant changes occurred in oxidative stress markers depending on PKR activation. The antioxidant substances we applied to the groups affected the oxidative stress marker changes. While PKR activation increased ROS, antioxidant substances decreased ROS. Conclusion: PKR activation increased oxidative stress. While the applied antioxidant substances reduced oxidative stress, they also reduced the effects of PKR activation. The study showed that oxidative stress is associated with PKR activation and that oxidative stress in cells occurs with PKR activation.