Ordu ili turizm paydaşlarının ekoturizm algısı
Ecotourism perception of tourism stakeholders in Ordu province
- Tez No: 745570
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM KANCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Turizm Paydaşları, Ordu, Ecotourism, Tourism Stakeholders, Ordu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada Ordu ilindeki turizm paydaşlarının ekoturizme yönelik algıları belirlenmiştir. Çalışmanın amacı, Ordu ilinin ekoturizm kapsamındaki mevcut durumunu, ekoturizm olanaklarını, ekoturizmde sahip oldukları fırsatları, hedef pazarlarını, bu pazarlardaki paylarının nasıl arttırabileceğini belirlemektir. Çalışmada araştırma sorularına derinlemesine cevap bulabilmek için sosyal bilimlerde oldukça yaygın olarak kullanılan nitel (kaliatif) araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Çalışma verileri 16.12.2021-26.12.2021 tarihleri arasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Toplanan veri içerik analizi aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Ordu ilinin doğal alanları ile ön plana çıkan, kültürel ve tarihi unsurları içerisinde barındıran ve turizm aktivitelerinin gerçekleştirildiği bir destinasyon olduğu belirlenmiştir. Ekoturizm denilince doğal çekiciliklerin öne çıkartıldığı, doğal alanları koruyan ve çevre bilinciyle gerçekleştirilen, ziyaretçilere huzur veren, kültürel ögeler ve değerleri içerisinde barındıran, turizm hizmetleri ve ekonomik fayda sağlayan bir turizm geldiği tespit edilmiştir. Ordu ilinin ekoturizmdeki güçlü yönlerinin, sahip olduğu doğal ve kültürel çekicilikleri, şehrin sahip olduğu ulaşım, potansiyel alanların fazla olması ve ekoturizmin daha önce denenmiş olması gibi olanakları, coğrafi şartları, ekoturizm potansiyeli ve destinasyon imajının olması, mutfak kültürü ve ekonomik faydası; zayıf yönlerinin ise, altyapı ve üstyapı sorunları, turizm sektörü ile ilgili problemlerin olması, doğal alanların tahribatı, pazarlama ve imaj sorunları, coğrafi sorunlar ve kamu ile iş birliği sorunları olduğu tespit edilmiştir. Ordu ilinin ekoturizmdeki fırsatları, yatırımcı kuruluşların yönelimleri ve Ordu ilindeki olanaklar; tehditlerinin ise siyasi ve sektörel problemler olarak tespit edilmiştir. Ordu ilinin ekoturizm kapsamında pazar payının büyütülmesi için pazarlama ve tanıtım faaliyetleri, altyapı ve üstyapı sorunlarının giderilmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, paydaşların iş birliği yapması ve stratejik planlamaların gerçekleştirilmesi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, perceptions of tourism stakeholders were determined towards ecotourism in Ordu. The goal of the study is to specify target markets and how they can increase their shares in these markets, the ecotourism possibilities, opportunities they have in the ecotourism and the current status of Ordu province within the scope of the ecotourism. In the study, qualitative research method and exploratory research method that are used pretty common in social sciences for finding in-depth answers to research questions were used. The study data were collected by semi-structured interview technique on dates between 16.12.2021-26.12.2021. The collected data were analyzed by content analysis technique. As a result of the study, it has been determined that Ordu is a destination that brings natural areas to the fore, and tourism activities that include various activities and cultural and historical elements. When ecotourism is mentioned, it has been detected that comes to mind that natural attractions are highlighted, a tourism that protects natural areas and is carried out with environmental awareness, gives peace to visitors, contains cultural elements and values, provides tourism services and economic benefits. It has been detected that the strengths of Ordu in ecotourism are its cultivation, the city's opportunities, geographical conditions, ecotourism potential and destination image, culinary culture and economic benefits; the weak points are infrastructure and superstructure problems, tourism sectoral problems, destruction of natural areas, marketing and image problems, geographical problems and cooperation with the public. It was detected that the opportunities of the province of Ordu in ecotourism are the orientation of the investor organizations and the possibilities in the province of Ordu; threats are as political and sectoral problems. In order to increase the market share of Ordu within the scope of ecotourism, marketing and promotion activities were determined as eliminating infrastructure and superstructure problems, increasing service quality, cooperation of stakeholders and realization of strategic planning.