Bir gübre fabrikasının acil durumlar ve iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetimi
Emergency and occupational health and safety audit of a fertilizer factory
- Tez No: 745577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA OĞUZ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Acil Durum Yönetimi, Gübre Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği, Kimya Sektörü, Emergency Plan, Fertilizer Industry Occupational Health and Safety, Chemical Industry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kimya sektörü son yıllarda büyük bir gelişim ve ilerleme gösteren bununla beraber acil durum risklerinin arttığı bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Kimya sektöründe başta çalışanlar olmak üzere, insanlık ve çevre için tehlikeli üretim süreçleri ve birçok tehlike arz eden maddeler içermesi sebebiyle, farklı acil durum riskleri bulunmaktadır. Bu riskler en genel anlamda yangın, parlama, patlama, sızıntı, zehirlenme riski vb. olarak ifade edilebilir. Bu çalışmada kimya sektöründen genel olarak bahsedilip, acil durumlar ve kimyasallar hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Daha sonra örnek çalışma olarak bir gübre işletmesinde teftiş uygulaması yapılıp, tespit edilen noksanlıklar mevzuat dayanakları ile birlikte açıklanmıştır. Çalışmanın ekinde ise yine bir gübre üretim tesisi için örnek bir acil durum planı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The chemical industry has emerged as a sector that has shown great development and progress in recent years, as well as an increase in emergency risks. In the chemical industry, there are different emergency risks because it consists of dangerous production processes for humanity and the environment, especially for employees and many dangerous substances. These risks are generally fire, flash, explosion, leakage, poisoning risk etc. can be expressed. In this study, the chemical industry was mentioned in general and information was given about emergencies and chemicals. Then, as a sample study, an inspection application was made in a fertilizer plant and the detected deficiencies were explained together with the legislative bases. In the annex of the study, an exemplary emergency plan study was made for a fertilizer production facility.