Van ilinde görev yapan antrenörlerin COVİD-19 salgınında fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the physical activity levels of the coaches working in van province during the COVİD-19 epidemic
  1. Tez No: 745585
  2. Yazar: ÜMİT ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL KILINÇ BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: covıd-19, fiziksel aktivite, covid-19, physical activity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki COVİD-19 salgını esnasında Van ilinde görev yapan antrenörlerin fiziksel aktivite (FA) durumlarının belirlenmesi amaçlandı. Çalışmanın evrenini Van ilinde görev yapan antrenörler; örneklemini ise Van ilinde görev yapan kadın ve erkek antrenörler oluşturdu. Örneklem grubunda ise 15 Kadın ve 81 Erkek katılımcı olmak üzere toplamda 96 birey yer aldı. Araştırmada veri toplama aracı olarak fiziksel aktivite anketi uygulandı. Elde edilen sonuçların analizinde SPSS paket programı kullanılmış olup, gruplar arasındaki farkı belirlemek için normallik homojenlik testi yapılmış, ikili gruplar için İndependent t testi ikiden fazla gruplar için One Way ANOVA testi kullanıldı. Araştırma sonucunda cinsiyete göre fiziksel aktivite seviyesi erkek bireylerin 18'i inaktif, 53 erkek bireyde ise minimal aktif sonucu bulundu. Kadınlarda ise 6 birey inaktif, 9 kadın bireyde ise minimal aktif olduğu görüldü. Cinsiyetlere göre fiziksel aktivite seviyesine bakıldığında; erkek antrenörlerin fiziksel aktivite seviyesi (937,5±648,7) kadın antrenörlere (785,8±624,1) oranla daha aktif olduğu belirlendi. Yapılan t testi sonucunda tüm yaş aralığındaki katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri farklı olup salgın sürecinde tüm yaş aralığındaki bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin azaldığı söylenebilir. Sonuç olarak antrenörlerin fiziksel aktivite seviyelerinde farklılığın olduğu ve minimal seviyede olduğu bulunmuştur. Antrenörlerin fiziksel aktivite seviyelerinin artırılması spor için uygun alanların oluşturulması ve sağlıklı yaşam için egzersizlerin ne denli önemli olduğu hakkında seminerler ve panellerle bilgilerinin verilmesi yardımcı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the physical activity (FA) status of the trainers working in the province of Van during the COVID-19 epidemic in Turkey. The universe of the study consisted of trainers working in Van, and my samples were male and female trainers working in Van. In the sample group, there were a total of 96 individuals, including 15 female and 81 male participants. A physical activity questionnaire was used as a data collection tool in the study. SPSS package program was used in the analysis of the results obtained, normality homogeneity test was performed to determine the difference between groups, Independent t test for paired groups and One Way ANOVA test was used for groups with more than two. As a result of the research, physical activity level according to gender was found to be 18 inactive in male individuals and minimally active in 53 male individuals. In women, 6 individuals were inactive and 9 women were minimally active. Considering the physical activity level by gender, it was determined that the physical activity level of male trainers (937,5±648.7) was more active than that of female trainers (785,8±624.1). As a result of the t test, the physical activity levels of the participants in all age ranges are different, and it can be said that the physical activity levels of individuals in all age ranges decreased during the epidemic. As a result, it was found that there was a difference in the physical activity levels of the trainers and it was at a minimal level. It can be said that it will be helpful to increase the physical activity levels of the trainers, to create suitable areas for sports and to give information about the importance of exercises for a healthy life through seminars and panels.