Effects of stimulus type on eye movement measures during mindless reading and mindless listening
Uyaran türlerinin okuma sırasında zihinsel gezinme ve dinleme sırasında zihinsel gezinmedeki göz hareketleri ölçümleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 745667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Linguistics, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Göz takibi, dikkat ayrışması, dinleme sırasında zihinsel gezinme, okuma sırasında zihinsel gezinme, üstbilişsel farkındalık, zihinsel gezinme, Attentional decoupling, eye tracking, meta-awareness, mind wandering, mindless listening, mindless reading
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
“Zihinsel gezinme”, dikkatin dış dünyadaki uyaranlardan uzaklaşıp içsel düşüncelere ve bilinç akışına yönelmesine denir. Bu fenomen yalnızca kişinin pasif kaldığı durumlar sırasında değil, okuma ve dinleme gibi dikkat gerektiren görevler sırasında da ortaya çıkar. Günlük hayatta oldukça sık deneyimlendiği kanıtlanmış olmasına rağmen, özellikle içsel bir deneyim olması ve kendiliğinden ortaya çıkması nedeniyle zihinsel gezinmeyi ele alan bilimsel çalışmaların sayısında ancak son birkaç on yıldır artış gözlemlenmektedir. Ayrıca söz konusu çalışmaların büyük bir çoğunluğu okuma sırasında zihinsel gezinme fenomenine odaklanmış ve bu fenomen ile normal okuma arasındaki farklılar üzerine yoğunlaşmıştır. Farklı modaliteler sorasında zihinsel gezinmeyi konu edinen veya farklı uyaran türlerinin zihin gezinmesi sıklığı ve göz hareketleri üzerindeki etkilerini araştıran hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, yalnızca okuma, yalnızca dinleme ve hem okuma hem dinlemeden oluşan üç görev sırasındaki göz hareketlerini ve gözbebeği genişlemesini, meta-farkındalık öncesi ve sonrasındaki üç farklı zaman aralığı içerisinde inceledik. Çalışmamızın sonuçları, zihinsel gezinme sıklığının uyaran türlerine ve bilişsel yüke göre farklılık göstermediğini ortaya koydu. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, baskın içsel düşünceler, zihinsel gezinme sıklığı üzerinde modaliteler, bilişsel yük ve mevcut fiziksel uyaranlardan daha fazla etkiye sahiptir. Göz takip tekniği analizlerimiz, göz hareketlerinin ve gözbebeği boyutunun zihinsel gezinme ve normal dikkat durumunda farklılaşmadığını gösterdi. Ancak okurken zihinsel gezinme deneyimi sırasındaki fiksasyon sayısının dinlerken zihinsel gezinme sırasındaki fiksasyon sayısından istatistiksel olarak fazla olduğunu bulduk. Böylece sonuçlarımız, zihinsel gezinme sırasında görsel-dilsel bilginin bilişsel işlenişinin alt-düzeyde devam ettiğini göstermiştir. İnsan zihni, bilinçli bir çabanın eksikliğinde dahi görsel-dilsel uyaranlara karşı bir hassasiyet göstermekte ve görsel-dilsel uyaranların lehine bir dikkat ayrışması mekanizması oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
“Mind wandering”refers to a state when attention is directed to internal thoughts unrelated to the sensations and perceptions of the immediate physical environment. Mind wandering occurs not only in passive situations but also during tasks that require attentional effort such as reading and listening. Despite its ubiquitous nature, the number of studies which examine mind wandering has increased only in the last few decades, particularly due to its subjective nature and spontaneous occurrence. Also, the majority of those studies focused on mind wandering during reading and investigated the differences between“mindless reading”and normal reading. To the best of our knowledge, there are no studies which examine mind wandering in different modalities, the effect of stimulus types on the frequency of mind wandering or contrast the behaviour of eyes under the effect of stimulus types during mind wandering. In this study, we analysed eye movements and pupil size in three conditions, that is, during only reading, only listening and simultaneous reading and listening, in three intervals preceding and following self-reported mind wandering episodes. The results of our study revealed that mind wandering frequency is not affected by stimulus type or cognitive load. The dominance of inner thoughts affects the frequency of mind wandering more than modalities, cognitive load and the demands of the here and now. Analysis of eye-tracking data showed that there are no differences in eye movements and pupil size between mindless and attentive states. However, while fixation duration and pupil size did not vary for modalities and intervals, the number of fixations were significantly higher during only reading than during listening. Thus, our study shows that the absence of any significant differences in fixation count and fixation duration between attentional states shows that a low-level processing of visual-lexical cues continues during mind wandering. These results indicate a sensitivity to visual-lexical stimulus even in absence of conscious effort and an attentional decoupling mechanism in favour of visual-lexical stimulus.