Amatör ve profesyonel ses sanatçılarının ses handikap endeksi ve sesle-ilişkili yaşam kalitesi ölçeği sonuçlarının sanatçı olmayanlarla karşılaştırılması
Comparison of the sound handicap index and sound-related quality of life scale results of amateur and professional sound artists with non-artists
  1. Tez No: 745686
  2. Yazar: NEŞE KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Handikap, Yaşam Kalitesi, Ses, Ses Rahatsızlıkları, Voice Handicap, Quality of Life, Voice, Voice Disorders
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bireylerin ses ile ilgili rahatsızlıkları ve bu rahatsızlığın vermiş olduğu engelin bireyin yaşam kalitesine olan etkilerini gösteren çalışmalara literatürde az rastlanmaktadır. Bu çalışmada, amatör ve profesyonel olarak aktif bir şekilde ses sanatı icra eden bireyler ile hiç ses sanatı ile ilgilenmemiş bireyler arasında ses rahatsızlık düzeyi ve ses ile ilgili yaşam kalitesi düzeyinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Ankara'da 18 yaş ve üzeri amatör ve profesyonel olarak aktif bir şekilde ses sanatı ile ilgilenen bireyler ile ses sanatı ile hiç ilgilenmeyen bireyler gönüllü olarak araştırma anketini doldurmaya davet edilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin sosyodemografik özellikleri, ses handikap ölçeği ve ses ile ilgili yaşam kalitesi ölçeği ile tanımlamaya çalışılmıştır. Veriler IBM SPSS 23 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Bu araştırma sonucunda, sosyodemografik değişkenlere göre ses handikap ölçeği ve ses ile ilgili yaşam kalitesi ölçeği değerlendirildiğinde sonuçlar şu şekilde belirlenmiştir. Cinsiyet ve meslek değişkenine göre ses handikap ölçeği ve ses ile ilgili yaşam kalitesi ölçeği verileri değerlendirildiğinde tüm bireylerde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Bireylerin konuşma sesi tonu düzeyine göre ölçekler değerlendirildiğinde amatör ve profesyonel ses sanatçıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülürken ses sanatçısı olmayan bireylerde tüm ölçeklerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir. Ancak, tüm bireylerin sigara içme durumu, ses tonu düzeyi ve şarkı sesi düzeyi değişkenine göre tüm ölçek alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür. Sonuç: Araştırma grubu olarak seçilen evren ile ilgili yapılan araştırmalar literatürde incelendiğinde ses handikap düzeyi ve ses ile ilgili yaşam kalite düzeyi konularıyla ilgili çalışmaya rastlanmamıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre cinsiyet olarak bir farklılık oluşmadığı, ses sanatçısı olan bireylerde ses ile ilgili rahatsızlık yaşamamak ve mesleki yaşam kalitesini önemsemelerinden dolayı sigara kullanımının az olduğu görülmüştür. Profesyonel ses sanatçılarının konuşma sesi ve ses tonunun daha kontrollü sağlıklı bir seviyede kullandıkları ancak, ses sanatçısı olmayan bireylerin yüksek ses tonu kullanımın daha kabul gören ve beğenilen olarak düşündüğü ortaya konmuştur. Ses sanatçıların sesini kaliteli tutması ve aksaklıklara erken müdahale etmesi yaşam kalitesini yükseltmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Studies showing individuals' voice-related disorders and the effects of this disorder on the individual's quality of life are rare in the literature. In this study, it is aimed to compare the level of sound discomfort and quality of life related to sound between individuals who actively perform vocal art as amateur and professional and those who have never been interested in vocal art. Materials and Methods: In this study, individuals aged 18 and over who are actively interested in sound art as amateur and professional in Ankara and individuals who have never been interested in sound art were invited to voluntarily fill out the research questionnaire. The sociodemographic characteristics of the individuals participating in the research were tried to be defined with the voice handicap scale and the voice-related quality of life scale. Results: As a result of this research, when the voice handicap scale and voice-related quality of life scale were evaluated according to sociodemographic variables, the results were determined as follows. When the voice handicap scale and voice-related quality of life scale data were evaluated according to gender and occupation, there was no statistically significant difference in all individuals. When the scales were evaluated according to the speech tone level of the individuals, there was a statistically significant difference between amateur and professional vocalists, while there was no statistically significant difference in all scales in non-vocalists. However, there was a statistically significant difference in all sub-dimensions of the scale according to the smoking status, tone level and singing voice level of all individuals. Conclusion: According to the results of the study, it was seen that there was no difference in terms of gender, and that smoking was low in individuals who smoke, because they do not experience sound-related discomfort and they care about the quality of professional life. However, it can be said that individuals who are not artists and individuals with social and emotional structure behave more comfortably and smoke cigarettes. It can be said that professional voice actors use the speaking voice and tone at a more controlled and healthy level, but individuals who are not voice actors think that the use of high voice tones is more accepted and liked. Keeping the sound quality of the voice artists and early intervention in the problems increase the quality of life. When the studies on the universe selected as the research group were examined in the literature, no study was found on the voice handicap level and the quality of life related to the voice.