Sınır (Borderline) kişilik örgütlenmesinde karar verme süreçlerinin nöropsikolojik testlerle incelenmesi
Examination of decision making processes in borderline personality organization with neuropsychological test
  1. Tez No: 745719
  2. Yazar: BÜŞRA KUZGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ŞAHİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ BÜYÜKGÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sınırda Kişilik Örgütlenmesi, Karar Verme Süreçleri, Nöropsikolojik Testler, Borderline Personality Organization, Decision Making, Neuropsychological test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada Sınırda Kişilik Örgütlenmesinde (SKÖ) karar verme süreçleri yetisini nöropsikolojik testlere başvurarak ölçümleyip, aralarındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın odağı gereği, araştırma örneklemi Sınır Kişilik Bozukluğu'na sahip hasta grubu (n=27) ile gönüllülük esasına göre katılım göstermiş psikiyatrik tanı ve takibi olmayan (n=28) katılımcılardan oluşmaktadır. Borderline Kişilik Envanteri (BKE) puanları SKB grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Nöropsikolojik testler açısından WMS-R Sayı Menzili Alt Ölçeği'ne göre gruplar arasında; ileri ve geri menzil puanlarında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yüz tanıma becerisi ile emosyon tanıma yetileri açısından iki grup arasında anlamlı bir fark izlenmediği görülmüştür.SKB ile sağlıklı kontrol grubu arasında anlamlı fark gösteren sonuçlar incelendiğinde; Stroop Testi'ndeki enterferans süresi ve kelime rengini söylemedeki hata sayıları arasında anlamlı bir fark izlenmezken, kelime rengini söyleme görevinde spontan düzeltme cevaplarının anlamlı düzeyde farklılık taşıdığı gözlenmektedir.WMS-R Mantıksal Bellek alt testi A hikayesinin anlık hatırlama skorlarında gruplar arasında fark olduğu görülmektedir.IOWA Kumar Testi'nde A destesinin seçme eğiliminin gruplar arasında fark göstermesiyle birlikte bu fark diğer destelerde gözlenmemektedir.DEZTÖ'den elde edilen puanlara bakıldığında iki grup arasında anlamlı fark olduğu sonucuna varılmaktadır. Yapılan bu araştırma da SKÖ'ne sahip bireylerde BKE puanları arttıkça Iowa Kumar Testi ile değerlendirilen riskli davranış eğiliminin de arttığı sonucunun alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between decision-making processes and neuropsychological tests in Borderline Personality Organization(BPO). Due to the focus of the study, the research sample consisted of neurotic patients with high-level Borderline Personality Disorder(BPD), (n=27) and participants without psychiatric diagnosis and follow-up (n=28) who participated on a voluntary basis.A significant difference was found between the BPO group and the control group on Borderline Personality Inventory (BPI) scores.In terms of neuropsychological tests, according to the WMS-R Digit Span subtest, there was no statistically significant difference in forward and backward range scores between two groups.The results showing a significant difference between BPD and the healthy control group were; spontaneous correction responses differed significantly in the task of saying the word color in the Stroop Test.However, no significant difference was observed between the duration of interference and the number of errors in saying the word color. It was found that there was a difference between the groups in the instant recall scores of the WMS-R Logical Memory subtest (story A). In the IOWA Gambling Test, the selection tendency of the A deck differs between the groups, but this difference is not observed in the other decks. Finally, when the scores obtained from the Theory of Mind Test are examined, it is concluded that there is a significant difference between the two groups.It is thought that as BPI scores increase in individuals with BPO, the tendency for risky behavior evaluated with the Iowa Gambling Test also increases, which will contribute to the literature.