An investigation into the motivational factors affecting Turkish efl teachers
İngilizce yi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretmenlerini etkileyen motivasyonel faktörler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 745728
  2. Yazar: SEVİL AKATAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA GÜRSOY KAHYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İçsel motivasyon, Dışsal motivasyon, Mesleki gelişim, Intrinsic motivation, Extrinsic motivation, Professional development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Türkiye'de İngilizce öğretmenlerinin motivasyonu ile ilgili sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışma, Türkiye'nin Adıyaman ilindeki devlet ve özel okullardaki ilkokul, ortaokul ve liselerdeki İngilizce dil öğretmenlerini motive eden içsel ve dışsal faktörleri belirlemeyi amaçlamıştır. Ayrıca, çalışma verimli öğretim sürecini etkileyebilecek mesleki gelişim faktörlerini belirlemeyi de amaçlamıştır. Araştırma soruları ile ilgili olarak belirtilen amaçlar çerçevesinde, araştırmanın verilerini toplamak için hem nicel hem de nitel yöntemlerin kullanıldığı karma bir yöntem uygulanmıştır. Anket Kassabgy, Boraie ve Schmidt (2001) tarafından iki bölüm halinde tasarlanmıştır. Anket, Türkiye'nin Adıyaman ilindeki özel ve devlet okullardaki ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 174 İngilizce dil öğretmenine uygulanmıştır. Ayrıca 10 İngilizce öğretmeni yarı yapılandırılmış röpörtaj sorularına cevap vermiş ve katılımcılar araştırmanın ilk aşamasına katılan İngilizce dil öğretmenleri uygun örnekleme yaklaşımıyla seçilmiştir. Araştırma 2021-22 eğitim öğretim yılının Güz ve Bahar dönemlerinde gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler SPSS 20.0 (Sosyal Bilimler İstatistik Programı) programı kullanılarak analiz edildi ve nitel veriler içerik analizi kullanılarak uygulandı. Araştırma bulgusuna göre, İngilizce dil öğretmenlerin dışsal olmaktan çok içsel olarak motive oldular. Ayrıca, 'Öğrencilerimin İngilizce öğrenmesine gerçekten yardımcı olmak' içsel bir motivasyon öğesiydi ve motivasyon faktörleri arasında en yüksek ortalama puana sahiptir ve bu çalışmada İngilizce dil öğretmenleri için 'İş güvenliği' ve 'Özgürlük' en önemli dışsal motivasyon faktörleriydi. Son olarak; özerklik, maaş, hayatlara dokunmak, öğretmen yetiştirmek, iş sevgisi, toplumun gelişimi, yurtdışına çıkmak, İngilizce dil öğretmenlernin mesleki gelişimlerini sürdürmelerindeki etkenlerdi.
Özet (Çeviri)
There has been a limited number of studies about the motivation of EFL teachers in Turkey. This study aimed to determine the intrinsic and extrinsic factors that motivate Turkish EFL teachers in primary, secondary and high schools in public and private schools in Adıyaman, Turkey. Additionally, the study intended to identify perception of Turkish EFL teachers about sustaining their motivation. Within the stated aims of the study about the research questions, a mixed-methods that used both quantitative and qualitative methods was applied to collect the study's data. The questionnaire was designed by Kassabgy, Boraie and Schmidt (2001) in two sections. The questionnaire was applied to the 174 Turkish EFL teachers in primary, secondary and high schools in private and public in Adıyaman, Turkey. Besides, 10 Turkish EFL teachers replied to semi-structured interview questions and participants were selected conveniently Turkish EFL teachers who participated in the first phase of the study. The research was conducted in the Fall and Spring terms of the 2020-21 academic year. The quantitative data was analysed using SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences), and the qualitative data was applied using content analysis. According to the research finding, Turkish EFL teachers were motivated intrinsically rather than extrinsically. Moreover, 'Really helping my students to learn English' was an intrinsic motivation item, and it has the highest mean score among all items and'Job security' and 'Freedom' were the most important extrinsic motivation factors for EFL teachers in the present study. Lastly; autonomy, salary, touching lives, teacher training, love of the job, development of society, going abroad were factors for sustaining the professional development of Turkish EFL teachers.