The effect of occupational health and safety management on the job performance: The case of Yemeni institutions in Turkey
İş sağlığı ve güvenliği yönetiminin iş performansına etkisi: Türkiye'deki Yemenli kurumlar örnek
  1. Tez No: 745727
  2. Yazar: HAMZAH ABDULQAWI AHMED HASAN AL-NASSER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. I. CEMİL ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), İş Performansı, Yemen kurumları, Occupational Health and Safety (OHS), Job Performance, Yemeni institutions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş sağlığı ve güvenliği yönetimi (İSGY) kapsamındaki uygulamaların, kâr amacı gütmeyen kurumların iş performansı üzerindeki etkisini araştırmak ve İSGY uygulamalarının bu kuruluşlardaki mevcut durumunu ortaya koyarak bu uygulamaların performans üzerindeki etkinliğini ölçmektir. Betimsel-analitik yöntemin kullanıldığı bu çalışmanın amaçları doğrultusunda veri toplamak üzere bir anket oluşturulmuştur. İki bölümden oluşan ankette toplamda 44 soru yer almaktadır. Verilen toplanacağı katılımcıları seçmek üzere amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış olup örneklem, Türkiye'deki kâr amacı gütmeyen Yemenli kurumlarda çalışan 141 çalışandan oluşmaktadır. Örneklemden elde edilen veriler, çoklu regresyon analizi ve tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. Analizde demografik veriler için frekans, tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma, basıklık ve yığılma ölçüleri), güvenilirlik için Cronbach Alpha, Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Çoklu Regresyon araç ve yöntemleri kullanılmıştır. Hipotezlerin testleri, İSGY boyutlarından sadece psikolojik boyutun ve işyeri ortamının performans üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, emniyet önlemlerinin ve acil durum yönetiminin iş performansı üzerinde önemli bir etkisi yoktur. Diğer taraftan, psikolojik boyut ve işyeri ortamının iş performansı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu araştırma, ideal çalışma koşullarının üretilmesi için kurumların psikolojik boyuta dikkat etmesi ve idari reform yoluyla çalışma ortamını iyileştirmesi gerektiğini göstermektedir. Merkezi karar alma sürecinden uzaklaşmak, aynı zamanda tüm kurumların çıkarlarına sorunsuz bir şekilde hizmet edilmesini sağlamaya da yardımcı olacaktır. Bu, İSGY prosedürlerini stratejik olarak uygulayan kuruluşların genellikle çalışan verimliliğinde bir artış gördüğüne işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the influence of the practices employed within the context of occupational health and safety management (OHSM) on the job performance of non-profit organizations, as well as to depict the present status of OHSM actions in the Yemeni charity institutions in Turkey and to measure the effectiveness of these practices on the performance. The descriptive-analytical method is used to meet the study's goals, and a questionnaire is formed to gather data. The questionnaire consists of two sections with 44 questions. To select the target respondents in this research, a purposive sampling method is used, and the samples are 141 workers from Yemeni non-profit institutions in Turkey. The data for this study population are analyzed using multiple regression analysis and descriptive statistics. For the analysis, the researcher uses the following steps: Frequency for demographic data, Descriptive statistics (Mean, standard deviations, Skewness, and Kurtosis), Cronbach Alpha for reliability, CFA confirmatory factor analysis, Multiple Regression by SPSS. After the hypothesizes are tested, the findings reveal that only the psychological dimension and workplace environment has an influence on the performance. Moreover, security and prevention have no discernible influence on job performance, emergency management has no major influence on work performance, the psychological dimension has a considerable influence on job performance, and the workplace environment has a substantial influence on job performance. Finally, the study shows that institutions should pay attention to the psychological factor and improve the work environment through administrative reform in order to produce ideal working circumstances. Moving away from centralized decision-making also helps to ensure that all of the institutions' interests are served in a seamless manner. This indicates that organizations that strategically implement OHSM procedures often see an increase in employee productivity.