Women's experiences of ageing: Social participation of grandmothers providing daycare
Kadınların yaşlanma deneyimleri: Günlük bakım sağlayan büyükannelerin toplumsal katılımı
  1. Tez No: 745762
  2. Yazar: BEGÜM DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE İDİL AYBARS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: ücretsiz bakım emeği, büyükanneler, yaşlanma, toplumsal katılım, unpaid care work, grandmothers, aging, social participation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Türkiye'de demografik değişimler göz önünde bulundurulduğunda, yaşlanmanın sosyal boyutunu ele almak kaçınılmaz olmuştur. Bu çalışma, ücretsiz bakım emeğini ikinci kez deneyimleyen ve yaşlanmakta olan kadınların torunlarına sağladıkları günlük bakımın toplumsal katılımlarına etkisini göstermeyi amaçlamaktadır. Burada toplumsal katılım konsepti üç başlık altında incelenmektedir: toplum yaşamı, kişilerarası ilişkiler ve serbest zaman aktiviteleri. Feminist Bakış Açısı Teorisi ışığında yapılan bu çalışma, kadını merkeze alarak ücretsiz bakım emeğinin, yaşlanma sürecinde fiziksel, psikolojik ve sosyal anlamda oldukça önemli olan toplumsal katılımlarına etkisini gösterecektir. Bu çalışmada, 60 yaş üstü büyükannelerle yapılan yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerin gidişatına paralel olarak (i) demografik bilgiler; (ii) özel ve kamusal alanlarda günlük yaşam pratikleri; (iii) karşılaştırmalı olarak çocuk ve torun bakımı algıları ve deneyimleri; (iv) toplum yaşamı, kişiler arası ilişkiler ve boş zaman aktiviteleri bağlamında sosyal katılım ve (v) pandeminin sosyal hayata katılım üzerindeki etkisi konuları, betimsel analiz ile irdelenecektir. Tüm bunların yanında, Türkiye'de çocuk bakımına ve yaşlanmaya dair sosyal politikalar da detaylıca incelenecektir. Çünkü, Türkiye'de 2002 sonrası sosyal politikalar çocuk bakımı konusunda ailenin yardımlaşmasını öne çıkarırken, yaşlılar için alınan önlemlerde, toplumsal katılımlarına dair atılımlar henüz yeterli görünmemektedir. Dolayısıyla, ülkenin bakım ve yaşlanma bağlamında süregelen sosyo-politik arka planı, bu çalışmada sorunsallaştırılan sosyal gerçekliklere mahal vermektedir. Sonuç olarak, annelerin istihdam etmesi için büyükannelerin sağladığı ücretsiz bakım emeği, 'iş günleri' sırasında büyükannelerin toplum yaşamını, kişilerarası ilişkilerini ve serbest zaman aktivitelerini büyük oranda şekillendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Considering the demographic changes in Turkey, it has become inevitable to address the social dimension of aging. This study aims to show the effect of daycare provided to their grandchildren by aging women on their social participation. The concept of social participation is examined under three headings: community life, interpersonal relations, and leisure time activities. This study, conducted in light of Feminist Standpoint Theory, will show the effect of unpaid care work on social participation, which is very important in the aging process, physically, psychologically, and socially, by putting women at the center. In this study, parallel to the course of interviews with grandmothers, (i) demographic information; (ii) daily life practices in private and public spaces; (iii) comparative perceptions and experiences of child and grandchild care; (iv) social participation in the context of community life, interpersonal relations and leisure activities, and (v) the impact of the pandemic will be examined with descriptive analysis. Besides all these, social policies regarding childcare and aging in Turkey will also be examined. While the post-2002 social policies in Turkey emphasize the cooperation of the family in childcare, the measures taken for the elderly do not seem to be sufficient yet for their social participation. Therefore, the socio-political background in the context of care and aging gives way to the social realities that are problematized in this study. Thus, the unpaid care work provided by grandmothers for mothers to employ greatly shapes the community life, interpersonal relationships, and leisure activities of grandmothers during their 'workdays'.