EcoPeace Middle East as an example of environmental peacebuilding: A critical assessment
Çevresel barış inşasına bir örnek olarak EcoPeace Ortadoğu: Eleştirel bir değerlendirme
- Tez No: 745792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ZEHRA AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Barış İnşası, Orta Doğu Barış Süreci, Sınıraşan Su İşbirliği, Güven İnşası, Eşit Olmayan Su Dağılımı, Güç Asimetrileri, Su Kıtlığı, Su Krizi, Environmental Peacebuilding, Middle East Peace Process, Transboundary Water Cooperation, Trust-building, Unequal Water Distribution, Power Asymmetries, Water Scarcity, Water Crisis
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Yeni ortaya çıkan bir araştırma alanı olarak çevresel barış inşası, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra çevrenin giderek barış ve işbirliği alanlarından biri olarak görülmesi nedeniyle bilim adamlarından büyük ilgi görmeye başladı. Bu bağlamda, çevre güvenliğini inceleyen bilim adamları, çevre ve barış arasındaki nedensel bağlantıları belirlemeye çalışmış ve çevre sorunlarının, çatışma nedenleri olmanın yanı sıra, eski çatışan taraflar arasında barışı ve işbirliğini de geliştirebileceğini tartışmaktadır. Doğal kaynaklar arasında su, çevre barışının inşası ile ilgili literatürde en büyük ilgiyi görmektedir. Suyla ilgili işbirlikçi olaylar suyla ilgili çatışma olaylarından daha ağır bastığından, araştırmacılar dikkatlerini su-barış nedensel bağlantılarını belirlemeye kaydırdılar. Bu çalışma, EcoPeace Middle East'in (üç taraflı bir çevresel hükümet-dışı örgüt) İyi Su Komşuları Projesi'ni eleştirel olarak değerlendirerek gelişen bu literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu tez söz konusu projenin sınıraşan su işbirliğine dayanan çevresel barış inşası çabalarının barış ve eşitliği artırmaya yardımcı mı olduğunu veya sadece taraflar arasında eşit olmayan su dağılımı ve güç asimetrileri statükosunu yeniden mi ürettiğini değerlendirmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Environmental peacebuilding as a newly emerging research field has received much scholarly attention since the end of the Cold War, as environment has been increasingly regarded as one of the areas for peace and cooperation. In this respect, scholars studying environmental security have sought to identify causal linkages between environment and peace, and argued that environmental issues, apart from being causes of conflicts, might also enhance peace and cooperation among the former conflicting parties. Among natural resources water receives the greatest attention in the literature on environmental peacebuilding. Since water-related cooperative events outweigh water-related conflict events, researchers have shifted their attention to identifying water-peace causal linkages. This thesis aims to contribute to this growing literature by critically evaluating EcoPeace Middle East's (a trilateral environmental non-government organization) Good Water Neighbors Project. It seeks to assess whether this project's environmental peacebuilding via transboundary water cooperation helps increase peace and equity or it just reproduces the status quo of unequal water distribution and power asymmetries among the parties.