İkinci Karabağ savaşında kamuoyu oluşturma: Sosyal medya odaklı bir araştırma
Forming public opinion in the second Karabakh war: A social media-focused research
- Tez No: 745856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNE HİLAL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İkinci Karabağ Savaşı, Kamuoyu, Kamuoyu Oluşturma, Sosyal Medya, İçerik Çözümlemesi, Söylem Çözümlemesi, Second Karabakh War, Public Opinion, Forming Public Opinion, Social Media, Content Analysis, Discourse Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
2020 Dağlık Karabağ Savaşı olarak da bilinen İkinci Karabağ Savaşı, 27 Eylül 2020 tarihinde başlamış ve 10 Kasım 2020 tarihinde Azerbaycan'ın askerî ve diplomatik zaferi ile sonlanmıştır. Toplam altı hafta süren savaş dönemi boyunca hem Azerbaycan hem de Ermenistan'ın binlerce askeri ölmüştür. Bunların yanında birçok sivil de hayatını kaybetmiş ve binlerce insan da yerlerinden edilmiştir. Azerbaycan'ın önemli stratejik yer olan Şuşa'yı ele geçirmesinin ardından Ermenistan yenilgiyi kabul etmek durumunda kalmış ve Moskova'nın arabuluculuğuyla, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında 10 Kasım'da imzalanan anlaşmayla yeni bir döneme girilmiştir. Bu çalışmada İkinci Karabağ Savaş'ının ilk bir haftalık sürecini kapsayan 27 Eylül 2020- 4 Ekim 2020 tarihleri arasında sosyal medyada kamuoyunun nasıl oluştuğu incelenmiştir. İlk olarak kamuoyu, sosyal medya kavramları açıklanmış ve konuyla ilgili başlıklar üzerinde durulmuştur. İkinci olarak Karabağ bölgesi, bölgenin savaşan devletler ve diğer devletler açısından önemine değinilerek Birinci Karabağ Savaş'ına sürükleyen sebepler, savaş süreci üzerinde durulmuş ve İkinci Karabağ Savaşı anlatılmıştır. Son olarak da bölge ve bölge dışı devletlerin savaşa karşı tutumları ve uluslararası kuruluşların soruna yaklaşımlarına değinilmiştir. Araştırma bölümünde ise İkinci Karabağ Savaşı'nda kamuoyu oluşumu sosyal medya bağlamında ele alınmıştır. Elde edilen veriler ışığında içerik ve söylem çözümleme yöntemleriyle çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Second Karabakh War, also known as the Nagorno-Karabakh War 2020, started on September 27, 2020, and ended with the military and diplomatic victory of Azerbaijan on November 10, 2020. During the six-week war period, thousands of soldiers of both Azerbaijan and Armenia died. In addition to these, many civilians lost their lives and thousands of people were displaced. After Azerbaijan's capture of Shusha, an important strategic place, Armenia had to admit defeat and entered a new era with the agreement signed on November 10, with the mediation of Moscow, between Azerbaijani President Ilham Aliyev and Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan. In this study, it was examined how public opinion was formed on social media between 27 September 2020 and 4 October 2020, covering the first week of the Second Karabakh War. First of all, the concepts of public opinion and social media were explained and the relevant topics were emphasized. Afterwards, the Karabakh region, its importance for the warring states and other states are explained. Then, the reasons that led to the First Karabakh War and the war process were emphasized and the Second Karabakh War was explained. Finally, the attitudes of the regional states and non-regional states towards the war and the approaches of international organizations to the problem are mentioned. In the research part, the formation of public opinion in the Second Karabakh War is discussed in the context of social media. In the light of the data obtained, the study was concluded with content and discourse analysis methods.