Kurumsal iletişim deneyiminde etkileşimsel adalet söylemi: Tarihsel açıdan değerlendirme
Interactive justice discourse in corporate communication experience: A historical assessment
  1. Tez No: 745861
  2. Yazar: GULİSTAN JUMANIYAZOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Yönetim, Kurumsal iletişim, Etkileşimsel adalet, İletişim etiği
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 471
Özet
Bu araştırmanın temel konusu; adalet kavramının sosyal yönünü içeren, etkileşimsel adalet söylemdir. Araştırmada; adalet, iletişim ve yönetim kavramlarının teorik yönlerinin tespit edilmesi; bu kavramların tarihsel inşasını ve değişimini farklı dönem düşünürlerinin örneğinde göstererek, sosyal ve kurumsal yapı içerisinde oynadığı rolleri; geçmiş ve günümüz arasında bağlantı kurarak, bu kavramların değerlendirilmesi, kıyaslanması ve ortaya çıkan etkisini ortaya koyarak; kurumsal yaşamın belirleyicisi konumunda olan etkileşimsel adalet kavramına ulaşılması ve teorik analizinin yapılması amaçlanmaktadır. Tarihsel bellekte tüm insanların ortak çabası; yaşamlarını adil, mutlu ve refaha ulaştırma idealine yöneliktir. Bu ortak yaşamda ortaya çıkan her tür adaletsizlik ve iletişimsizlik sorunları, düzeni bozmakta ve insanların davranışlarında değişikliklere neden olduğu gibi, adaletsizlik algısına da yol açmaktadır. Bu bakımdan, adalet ve iletişim olguları, kurumsal yaşamın belirleyicileri olmakla birlikte, bireysel ve kurumsal gücünü de ortaya koymaktadır. Tarihsel deneyimde; tüm kurumların devamlılığını sağlayan ve aynı zamanda etkileyen insan unsurudur. İnsan unsurunun uyguladığı adalet biçimi ve kullandığı iletişim şekli hem insanlar arası ilişkinin kalitesini hem de yönetim biçimini etkilemektedir. Bu nedenle tarihsel deneyimde, yöneticilerin önem vermesi gereken; insan, adalet ve iletişimdir. Zira, adalet, insan ile başlamakta ve kişiler arası etkileşim sürecinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte iletişim etiği ile eşitlik algısı prensipleri temelinde insanların eylemlerine yansımaktadır. Bunun için, tarihsel deneyimin ortak vurgusu; insanların içsel doğası/hijyeni, dışsal eylemlerini belirlediği yönündedir. Bu eylemler, kuruma ve insanlara yansımaktadır. Bu nedenle erdemli insanlardan oluşan topluluk meydana getirmek için, öncelikle insanın adil bir birey olarak yetişmesini sağlamak gerekmektedir. Zira, tarihsel bellekte adaletin; kurumsal dengeyi, düzeni, birleşimi ve eşitliği sağlayan bir güç olmasını belirleyen, insandır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is the interactional justice discourse, which points to the social aspect of the consept of justice. İn this study it is aimed to determine the theoretical aspects of the concepts of justice, communication and management, through indicating the historical construction and also change of such consepts in by assessing the scholars of different periods, the roles they play in the social and institutional structure, the evalution, comparison and the emerging effect of such consepts by ectablishing a connection between the past and the present. Putting, whith purporse to reach the concept of interactional justice, which is the determinant of institutional life, and to make its theoretical analysis. The joint effort of all people in historical memory; İt is aimed at the ideal of living a just, happy and prosperous life. All kinds of injustice and miscommunication problems that arise in this common life disrupt the order, cause changes in people's behavior as well as a perception of injustice. Thus, while justice and communication are the determinants of institutional life, they also reveal the individual and institıtional power of these consepts. İn historical experience, it is the human element that ensures the continuity of all institutions and also affects them. The form of justice applied by the human element and the form of communication used affect both the quality of interpersonal relations and the management style. Therefore, in historical experience, the elements that managers should give importance to are people, justice and comminication. Since justice occurs with people and emerges in the proces of interpersonal interaction. İn this process, the principles of communication ethics and perception of equality are reflected in people's actions. The common emphasis of historical experience, regarding this is that the inner nature/hygiene of people determines their outer actions. This actions are reflected in the institution and people. For this reason, in order to create a community of virtuous people, first of all, it is necessary to ensure that people grow up as a just and fair individual. For, in historical memory, the factor that determines justice's being a force that ensures institutional balance order, unity and equality is human.