Akademik personelin iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerini temel kavramlar üzerinden ölçme ve değerlendirme: Iğdır Üniversitesi örneği
Measuring and evaluating the occupational health and safety knowledge level of academi̇c staff on basi̇c concepts: Iğdir University example
  1. Tez No: 745860
  2. Yazar: ALİYE YURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA BAYRAKTUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Sağlık Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Accidents, Healthcare Management, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği Algısı, Akademik Personel, Perception of Occupational Health and Safety, Academic Staff
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Iğdır Üniversitesinde çalışan akademik personelin iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerini temel kavramlar üzerinden değerlendirmektir. Üniversiteler eğitimin en üst kademesinde yer almaktadırlar. Üniversiteler dersliklerden ibaret olmayıp, laboratuvarlar, atölyeler, spor alanları, yemek alanları gibi birçok risk faktörü bulunan alanlardan oluşmaktadır. Bu alanlarda karşımıza çıkan risk ve tehlikeleri belirlemek, önleyici önlemler almak gereklidir. Bu risk ve tehlikeleri önlemek, bu risk ve tehlikeleri ne kadar algıladığımızla da ilgili bir süreçtir. Risk ve tehlikeleri minimize etmek üniversitede çalışan tüm akademik ve idari personelin iş birliğiyle sağlanmalıdır. Yöntem: Bu çalışmanın metodolojisinde 15 kavramdan oluşan 3'lü Likert ölçeği içeren bir anket kullanılmıştır. Anket sonuçlarının verileri SPSS 21 Windows paket programı ile analiz edilmiştir. Bu çalışmada bağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki ilişki t testi ve tek yönlü ANOVA testleri ile incelenmiştir. Anketlerde güven düzeyi olarak %95 kullanılmıştır. Anket güvenilirliği Cronbach Alpha analizi kullanılarak ve yapı geçerliliği Temel Bileşen Analizi kullanılarak ölçülmüştür. Çalışmaya gönüllü olarak 146 akademik personel katılmıştır. Çalışmanın analizleri ve sonuçları 146 kişilik örneklem grubunda bulunan kişilerin algılamalarıyla sınırlıdır. Sonuç: Akademik personelin iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerinin temel kavramlar üzerinden araştırıldığı çalışmada, katılımcıların demografik değişkenlere, İSG eğitimi alıp almama durumuna, hizmet sürelerine, çalıştıkları birime ve unvanlarına göre bilgi düzeyleri araştırıldı. Buna göre araştırmacıların cinsiyet, yaş değişkeni, medeni durum, çalıştıkları birim ve hizmet süreleri ile İSG bilgi düzeyi arasında anlamlı bir farklılık olmadığı; İSG eğitimi alıp almama ve unvan ile İSG bilgi düzeyi arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Subject: The aim of this study is to evaluate the occupational health and safety knowledge levels of academic staff working at Iğdır University through basic concepts. Universities are at the highest level of education. Universities do not consist of classrooms but consist of areas with many risk factors such as laboratories, workshops, sports fields, dining areas. It is necessary to determine the risks and dangers that we encounter in these areas and to take preventive measures. However, preventing these risks and dangers is a process related to how much we perceive these risks and dangers. Minimizing these risks and dangers should be ensured with the cooperation of all academic and administrative staff working at the university. Method: In the methodology of this study, a questionnaire consisting of 15 concepts and a 3-point Likert scale was used. The data of the survey results were analyzed with the SPSS 21 Windows package program. In this study, the relationship between independent and dependent variables was examined using t-test and one-way ANOVA tests. Confidence level of 95% was used in the questionnaires. Questionnaire reliability was measured using Cronbach Alpha analysis and construct validity was measured using Principal Component analysis. 146 academic staff voluntarily participated in this study. The analyzes and results of the study are limited to the perceptions of the people in the sample group of 146 academic person. Conclusion: In the study, were investigated the knowledge levels of academic personnel on occupational health and safety through basic concepts, according to demographic variables, whether they received OHS training or not and their length of service and and their titles and the unit they worked in. Accordingly, there was no significant difference between the gender, age variable, marital status, unit and length of service of the researchers, and the level of OHS knowledge; It has been determined that there is a significant difference between whether or not to receive OHS training and between the title and the level of OHS knowledge.