Doğu Karadeniz koşullarında gökkuşağı alabalığının fileto ağırlığına getirilmesinde uygulanabilecek yetiştirme sistemleri üzerine araştırmalar
- Tez No: 83257
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SALİH ÇELİKKALE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Onchorynchus mykiss, Büyüme, Fileto, Kafes, İçsu Havuzu, Cinsiyet, Sağım, Karadeniz IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Doğu Karadeniz şartlarında gökkuşağı alabalığının {Onchorynchus mykiss, Walbaum 1792) fileto büyüklüğüne getirilmesinde uygulanabilecek yetiştirme sistemlerinden, deniz suyu sıcaklığının yükseldiği yaz aylarında geçici olarak içsu havuzlarına taşıma ve tekrar deniz kafeslerine yerleştirme sistemi araştırılmıştır. Araştırma, Kasım 1995'de ortalama 17.7±0.25 cm boy ve 85.0±3.73 g ağırlıktaki 1630 adet balığın, Trabzon- Yomra balıkçı barınağındaki deniz kafeslerine yerleştirilmesi ile başlamıştır. Sıcak yaz aylarını içsu havuzlarında geçiren balıkların erkekleri 46.5±0.23 cm, 1583.0±28.99 g; sağılmış olan dişileri 51.0±0.40 cm, 2257.0±57.78 g ve sağılmayan dişiler 49.5±0.37 cm boy ve 2057.0±41.46 g büyüklüğe ulaştığı Mayıs 1997'de hasat edilmişlerdir. Cinsiyet ve sağımın gelişmeye etkisini belirlemek için, cinsi olgunluğa gelen mevcut populasyondan 20 Ocak 1997'de tesadüfi olarak 19 adet erkek ve 43 adet dişi balık alınarak cinsiyet gruplarına ayrılmıştır. Dişi balıklardan iki grup oluşturularak, bir grubun sağımı yapılarak yumurtaları alınmış (20 adet), diğer gruptaki balıklar (23 adet) sağılmadan yumurtalı olarak bırakılmıştır. Araştırma süresince balıklar doyuncaya kadar el ile serbest yemleme yöntemi ile yenilenmiştir. Spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme oranı, mutlak ağırlık artışı ve yaşama oram sıra ile birinci aşamada (deniz kafesi) 1.10, 1.77, 739 g, % 80; ikinci aşamada (içsu havuzu) 0.18, 1.94, 263 g, % 95; üçüncü aşamada, erkek bireylerde 0.24, 5.10, 415 g, % 58; sağılmış dişilerde 0.54, 1.91, 1018 g, % 75 ve sağılmamış dişilerde 0.36, 2.38, 753 g, % 100 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Doğu Karadeniz şartlarında gökkuşağı alabalığının, yaz aylarında geçici olarak içsu havuzlarına taşınması ile 26-27 ayda fileto ağırlığına getirilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigations on Rearing System of Fillet Size Rainbow Trout were Reared in Eastern Black Sea Conditions In this study, system of transfer from sea cages to fresh water ponds during the summer season was investigated to get fillet size of rainbow trout (Onchotynchus mykiss, Walbaum 1792) in the Eastern Black Sea conditions. Study has been carried out in the three rearing stages. In the first stage, 17.7±0.25 cm in length and 85.0±3.73 g in weight offish (n=1630) were stocked to cages located in Trabzon- Yomra Fisherman Shelter at 4 October 1995 and growth was followed up until 1 June 1996. In the second stage, fish were transferred from sea cages to fresh water ponds in Maçka (Trabzon) and growth followed up until 30 October 1996. In third stage, fish were transferred to sea cages again and were divided into two groups as male(19) and female (n=43) and then female fish divided into two subgroups at 20 January 1997. One of the subgroups (n=20) were stripped and the other subgroup (n=23) were not stripped. Fish were fed by hand three times a day, morning, noon and evening, up to they were satisfied.