Adana doğumevi hastanesinde menstrüel regülatör (mr) uygulanan kadınların tanımlayıcı özellikleri
The characteristics of women who applied for menstrual regulation to the adana state hospital
  1. Tez No: 745904
  2. Yazar: SİBEL ÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Z.NAZAN ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük, İstemli Düşük, Aile Planlaması, Doğum Kontrolü, Doğurganlık Mensturasyonun Düzenlenmesi (MR), Abortion, Induced Abortion, Family Planning, Contraception. Fertility, MR (Menstural Regulation)
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu Araştırma Adana Doğumevinde kürtaj olan kadınların kişisel tanımlayıcı doğurganlık özelliklerinden yola çıkarak, aile planlaması konusundaki tutum ve davranışlarını tanımlamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma için kürtaj olan toplam 300 kadınla yüz yüze anket tekniği ile görüşüldü. Genel olarak kadınların kürtaj öncesinde etkili bir aile planlaması yöntemiyle korunmadıkları saptandı. Kadınlardan 224 kişi (%74.7) gebe kaldıkları sırada etkin bir aile planlaması yöntemiyle korunmamı s t ir.300 kadının 22'si (%7.3) hiç bir yöntem kullanmazken, 202 'si (%67.3) coitus interraptus ile korunmuşlardır. Etkili yöntemlerden RÎA kullanan 19 kişi (%6.3), kondom kullanan 20 kişi (%6.7), hap kullanan 37 kişi (SSİ2.3) gebe kalmıştır. Kadınların kürtajdan sonra daha etkili aile planlaması yöntemlerini tercih ettikleri saptanmıştır. Kürtajdan önce etkisiz yöntemle korunan 224 kişiden (%74.7) 145 ' i (%64.7) RIA'ya yönelmiştir, özellikle coitus interraptus ile korunan 202 kişiden 134 kişi (%66.3) RIA'yı, 27 kişi (%13.4) tüpligasyonu. 20 kişi '(%9.9) hapı tercih etmektedir. Gebe kaldığı sırada hiç bir yöntemle korunmayan toplam 22 (9o7.3) kadından yalnız 2 kişi (%9.1) bundan sonra yine korunmamayı düşünürken, 3 kişi (%13.6) coitus interraptusa, düğerleri ise etkili yöntemlere geçiş yapacağını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
This study intends to describe the family planning practices and intentions of 300 women applaying for abortion to a hospital in Adana. The findings show that 224 (%74.7) of the women had not been using effective family planning methods before abortion, 22 (%7.3) not making use of any methods and 202 (%67.3) benefiting from coitus interruptus (C.I.) of the total 300 women 19 (%6.3) had IUD and 37 (%6.7) had been taking oral contraceptives. în general, the women declared intentions to use effectiv methods after abortion. Of the 224 (%74.7) women who had been previouslyusing traditional methods; 145 (%64.7) declared preferences of IUD. Of the 202 women (%67.3) benefiting from CÎ 134 (%66.3) planned to use IUD and 20 (%9.9) to use oral contraceptives, 27 (%13.3) women planned to have Lubal Ligation. There were 22 (%7.3) women who had not used any method before the pregnency; two of these women (%9.1) did not want to use any methods after abortion and 3 (%13.6) intended to benefit from CI.