Dominant olarak elini kullanan ve kullanmayan bazı spor branşlarında el kavrama kuvvetinin el becerisi ve görsel reaksiyon zamanı üzerine etkisi
The effect of hand-grip strength on hand skills and visual reaction time in some sport branches in which hands are used and not used dominantly
- Tez No: 745939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR MENDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: El becerisi, Futbol, Görsel reaksiyon, Kavrama kuvveti, Voleybol, Dexterity, Football, Visual Reaction, Hand Grip Strength, Volleyball
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, dominant olarak elin daha aktif kullanıldığı basketbol ve voleybol branşları ile elin çok aktif olarak kullanılmadığı futbol ve atletizm branşlarında performans sergileyen sporcuların el kavrama kuvvetinin el becerisi ve görsel reaksiyon zamanı üzerine etkisinin saptanması amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya üniversitede öğrenim gören 18-30 yaş arasındaki; 15 basketbol, 15 voleybol, 15 futbol ve 15 atletizm sporcusu olmak üzere toplamda 60 gönüllü erkek sporcu katılmıştır. Kesitsel olarak yapılan bu çalışmaya katılım gösteren sporcuların demografik bilgileri (yaş, boy, vücut ağırlığı) alındıktan sonra vücut yağ yüzdesi ölçümü için Biyoelektrik impedans analizi (BİA), el kavrama kuvveti ölçümü için Jamar marka el dinamometresi, el becerisinin ölçümü için Dokuz Delikli Çivi Testi, görsel reaksiyon zamanı ölçümü için ise özel geliştirilmiş yazılım programı kullanılmıştır. Sağ ve sol el kavrama kuvvetinin branşlara göre değişiminin belirlenmesinde yararlanılan Tekrarlanan Ölçümlü Varyans Analizi sonucuna göre, sağ ve sol el kavrama kuvveti branşlara göre farklılık (P=0.033) göstermiştir. Sağ ve sol el becerisinin branşlara göre değişiminin belirlenmesinde yararlanılan Tekrarlanan Ölçümlü Varyans Analizi sonucuna göre, sağ ve sol el kavrama becerisi branşlara göre farklılık (P=0.036) göstermiştir. Görsel Reaksiyon bakımından branşlar arasında yapılan Tek Yönlü Ortalamaların Analizi (ANOM) sonucunda branş farklılığı görsel reaksiyonu anlamlı düzeylerde etkilemediği (P=0.26) görülmüştür. Dolayısıyla; Voleybol ve Basketbolcuların hem sağ hem de sol el kavrama kuvvetlerinin Atletizm ve Futbolculara göre anlamlı düzeylerde daha yüksek olduğu, sağ el becerisi bakımından branşlar arasında anlamlı farkların bulunmadığı ancak Voleybol ve Basketbolcuların sol el becerilerinin Atletizm ve Futbolculara göre anlamlı düzeylerde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of hand grip strength on dexterity and visual reaction time of athletes competing in basketball and volleyball branches, where the hand is predominantly used, and football and athletics branches, where the hand is not densely used. A total of 60 volunteer male athletes, 15 playing basketball, 15 playing volleyball, 15 playing football, and 15 doing athletics sports, between the ages of 18-30, studying at a university, participated in the study. After taking the demographic information (age, height, body weight) of the athletes included in this cross-sectional study, Bioelectrical Impedance Analysis (BIA) Tanita-BC 418 MA device for body fat percentage measurement, Jamar brand hand dynamometer for hand grip strength measurement, Nine-Hole Peg Test for measurement of dexterity, and a specially developed software program for visual reaction time measurement is used. According to the results of the Repeated Measured Analysis of Variance, which was used to determine the change of right and left-hand grip strength according to the branches, the right and left-hand grip strength differed (P=0.033) according to the branches. As reported by the results of the Repeated Measured Analysis of Variance used to determine the change in right and left hand skills according to the branches, the right and left hand grasping skills differed (P=0.036) in each branch. As a result of the One-Way Analysis of Means (ANOM) performed among branches in terms of Visual Reaction, it was seen that the branch difference did not significantly affect (P=0.26) the visual reaction. Consequently, it was determined that both right and left-hand grip strengths of volleyball and basketball players were significantly higher than athletics and football players, there was no significant difference between branches in terms of right-hand skill; however, the left-hand skills of volleyball and basketball players were significantly higher than athletics and football players.