Yoga yapan ve yapmayan bireylerin bilinçli farkındalık düzeylerinin, bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin ve kendilik algılarının karşılaştırılması
Comparison of people doing yoga in terms of mindfulness levels, cognitive emotion regulation strategies and self perceptions
- Tez No: 745973
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZLEM MESTÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yoga, Bilinçli Farkındalık, Bilişsel Duygu Düzenleme, Kendilik Algısı, Yoga, Mindfulness, Cognitive Emotion Regulation, Self Perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, yoga yapan ve yapmayan bireylerin bilinçli farkındalık düzeylerinin, bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin ve kendilik algılarının karşılaştırılmasıdır. Araştırma, yoga yapan ve yapmayanlar grubu olmak üzere iki ayrı gruptan oluşmaktadır. Her iki grubun evreni 20-40 yaş arası yoga yapan ve yapmayan kişilerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini, yoga yapan grup için 240'ı kadın, 10'u erkek toplamda 250 katılımcı, yoga yapmayan (kontrol grubu) için ise 205'i kadın ve 65'i erkek olmak üzere toplamda 270 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmaya toplamda 520 (n=520) kişi katılım göstermiştir. Araştırmanın veri toplama aşamasında ilk olarak katılımcıların onayını almak amacı ile“Bilgilendirilmiş Onam Formu”onayları ardından“SosyoDemografik Bilgi Formu”,“Bilinçli Farkındalık Ölçeği”,“Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği”ve“Sosyal Karşılaştırma Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada frekans analizi, tanımlayıcı istatistikler, ikili gruplar için bağımsız t-testi, ANOVA analizi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yoga yapan kişilerin bilinçli farkındalık, bilişsel duygu düzenleme ve kendilik algısı sonuçları ile yoga yapmayanların sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Yoga yapanların bilinçli farkındalık düzeyleri, bilişsel duygu düzenlemesi ve kendilik algısı, yoga yapmayanlara oranla daha yüksektir. Araştırmada yoga yapan kişilerin bilinçli farkındalık, bilişsel duygu düzenleme ve kendilik algısı yoga yapma süreleri bağlamında değerlendirildiğinde, yoga yapan kişilerin bilinçli farkındalık puanı, bilişsel duygu düzenleme puanı ve kendilik algısı puanı ile yoga yapma süresi anlamlı farklılık göstermektedir. Değişkenler arasındaki korelasyona bakıldığında, araştırmanın bulguları bilinçli farkındalık ile kendilik algısı arasında pozitif yönde, orta düzeyde bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bilinçli farkındalık ve bilişsel duygu düzenlemenin alt boyutlarına bakıldığında, pozitif yönde anlamlı bir korelasyon görülmektedir. Kendilik algısı ve bilişsel duygu düzenleme boyutlarına bakıldığında, pozitif yönde anlamlı bir korelasyon görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare people who practice yoga and those who do not in terms of mindfulness levels, cognitive emotion regulation strategies and self perceptions. The research consists of two groups, one of which is made up of people who practice yoga and the other one of those who do not. The population of both groups consists of people between 20-40 years of age, who practice yoga and those who do not. The sampling of the research is made up of 250 participants in total who practice yoga, 240 of which are women and 10 of which are men, and 270 participants in total who do not practice yoga (control group), 205 of which are women and 65 of which are men. A total of 520 people participated in this research (n=520). First of all in the data collection phase, participants were presented with an“Informed Consent Form”so as to get their consents, followed by the“SocioDemographic Characteristics and Data Form”,“Mindfulness Scale”,“Cognitive Emotion Regulation Scale”and“Social Comparison Scale.”Frequency analysis, defining statistics, independent T-test, ANOVA analysis and Pearson corelation analysis were used in this research. According to the results of this research, a statistically significant difference was found between the mindfulness, cognitive emotion regulation and self-perception results of those who practice yoga and those who do not. The mindfulness levels, cognitive emotion regulation and self-perception of those who practice yoga are better than those who do not. In the research, when the mindfulness, cognitive emotion regulation and self-perception of yoga practitioners are evaluated in the context of the duration of the yoga practice, the mindfulness score, cognitive emotion regulation score and self-perception score of yoga practitioners and the duration of yoga show significant differences. When the correlation between the variables is examined, the findings of our study show that there is a positive, normal level correlation between mindfulness and self-perception. When the sub-facets of mindfulness and cognitive emotion regulation are examined, a positive significant difference is observed. When the facets of self-perception and cognitive emotion regulation are examined, a significant correlation is observed.