Riskli bebeklerde 1-18 ay arası gelişim düzeyi ile okul öncesi kaba motor performans arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between 1-18 months development level and preschool gross motor performance in high risk infants
  1. Tez No: 745979
  2. Yazar: ÖZGE KARANLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Alberta infant motor scale, cerebral palsy, developmental coordination disorder, high-risk infants Results: In the total population in our study, the rate of cerebral palsy was 21%
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç : Çalışmamızın amacı 2014-2016 yılları arasında Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışma Merkezi'nde 1-18 ay arasında gelişim düzeyi değerlendirilmiş riskli bebeklerin okul öncesi kaba motor performansını değerlendirmektir. Gereç ve yöntem : Çalışmaya Alberta Infant Motor Skalası uygulanmış olan 120 olgunun 57'si alındı. Serebral palsili çocuklara kaba motor performansı değerlendirmek için Kaba Motor Fonksiyon Ölçütü-88, tanı almamış çocuklara ise Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Anketi uygulandı. Bulgular : Çalışmamızdaki toplam serebral palsi %21, gelişimsel koordinasyon bozukluğu riski %33,3 ve sağlıklı olgular %45,6 olarak belirlendi. Gelişimsel koordinasyon bozukluğu riski taşıyan çocukların %78,9'u erkekti. Serebral palsi olan grupta; gestasyonel yaş ile kaba motor, el becerileri, yeme ve içme becerileri ve iletişim fonksiyonlarını sınıflandıran sistemler arasında negatif yönde yüksek düzeyde, gestasyonel yaş ile Alberta Infant Motor Skalası arasında pozitif yönde yüksek düzeyde, Alberta Infant Motor Skalası ile Kaba Motor Fonksiyon Ölçütü-88 arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişki saptandı. Alberta Infant Motor Skalası puanları ; serebral palsi tanısı ve gelişimsel koordinasyon bozukluğu riski olan çocuklarda, sağlıklılara göre düşük bulundu. Sonuç : Çalışmamızda serebral palsi tanısı dışında olgularda gelişimsel koordinasyon bozukluğu riski yüksek bulunmuştur. Düşük Alberta Infant Motor Skalası skorları çocuklarda majör nörolojik sorun tespit edilemese bile minör nörolojik bozukluklar ve gelişimsel koordinasyon bozukluğu açısından uzun dönem takibi önerilir. Anahtar kelimeler : Alberta infant motor skalası, gelişimsel koordinasyon bozukluğu, riskli bebek, serebral palsi
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to evaluate the gross motor performance of high-risk infants in the preschool period, whose development level was evaluated between 1-18 months at the Turkish Spastic Children Foundation between 2014 and 2016. Materials and Methods: Of 120 children evaluated with Alberta Infant Motor Scale, 61 agreed to participate in the study, and 57 were included in the study. The Gross Motor Function Measurement-88 to assess gross motor performance in children with cerebral palsy, The Developmental Coordination Disorder Questionnaire was applied to undiagnosed apparently healthy children.