Integration through small-scale business: The case of entrepreneurs with Turkish 'migrant' background in Germany
Küçük ölçekli işletme üzerinden entegrasyon: Almanya'daki Türk 'göçmen' kökenli girişimciler örneği
  1. Tez No: 746000
  2. Yazar: MELİSA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA ERGUN ÖZBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Alman göçü, göçmen girişimciliği, karma gömülülük, entegrasyon, ulusötesi alan, Turkish-German migration, migrant entrepreneurship, mixed embeddedness, integration, transnational space
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Ekonomik bir faaliyet olarak kendi hesabına çalışma, göç bağlamında önemli bir yere sahiptir. Göçmenlerin ve göçmen kökenli insanların yer aldığı sosyal, kültürel, politik ve ekonomik alanlarla ilişkilidir. Özel bir kendi hesabına çalışma biçimi olarak göçmen girişimciliği, hem ev sahibi ülkedeki bu alanları hem de sınırlar içinde ve arasındaki göçmen ağlarını ve organizasyonlarını yansıttığı için ulusötesi işgücü piyasası ile ilgilidir. Göç literatüründe göçmen girişimciliği etnik nişler, pazar gettolaşması ve entegrasyon açısından tartışılmaktadır. Bu tez, Türk-Alman İşgücü Antlaşmasının 60. yıldönümünde, küçük ölçekli aile işletmelerini, karma gömülülük yaklaşımından bakarak sosyo-ekonomik entegrasyon süreçleri üzerinden analiz etmektedir. Göçmen girişimciliği, piyasa ve devlet ilişkilerine gömülü olma ile karakterize edilir. Almanya'daki girişimcilerin etnik ilişkileri ve kaynakları ve fırsat yapısı ile sosyo-ekonomik entegrasyon, göçmenlerin onları nasıl tanımladıklarına ve çerçevelediklerine dayanılarak değerlendirilir. Türkiye'den gelen göçmenlerin göç süreçlerinin ve emek faaliyetlerinin dönüşümünün tarihsel köklerini takip eden bu tez, küçük ölçekli işletme sahipliğinin sosyo-ekonomik entegrasyonu olumlu etkilediği ortaya koyar. Etnik ilişkilerin genellikle sembolik biçimlerde gerçekleştiği vurgulanır. Çok kültürlülük, esneklik ve aile gömülülüğü, Türkiye'den gelen göçmenlerin küçük ölçekli işletmelerine özgü araçsal özellikler olarak tartışılmaktadır. 23 derinlemesine görüşme ile etnografik alan çalışması yapılarak karma gömülülük bu açıdan analiz edilmektedir. Farklı göçmen toplulukları ile göçmen girişimciliğinin toplumlar arası bağlarını detaylandırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Self-employment as an economic activity has a considerable matter in the migration context. It is associated with social, cultural, political, and economic spheres in which migrants and people with migration background are situated. Migrant entrepreneurship as a particular form of self-employment is related to the transnational labour market since it reflects both these spheres in the host country and immigrant networks and organisations within and across borders. In the migration literature, migrant entrepreneurship is discussed in terms of ethnic niches, market ghettoisation, and integration. On the 60th anniversary of the Turkish-German Labour Recruitment Agreement, this thesis analyses small-scale family businesses through the processes of socio-economic integration from the mixed embeddedness approach. Migrant entrepreneurship is characterised by embeddedness in market and state relations. Ethnic relations and resources of entrepreneurs and opportunity structure in Germany, as well as socio-economic integration, are considered by relying on how migrants identify and frame them. Following the historical roots of migratory processes and the transformation of labour activities of migrants from Turkey, this thesis argues that small-scale business ownership positively impacts socio-economic integration. It argues that ethnic relations are usually realised in symbolic forms. Multiculturalism, flexibility, and family embeddedness are discussed as instrumental features intrinsic to small-scale businesses of migrants from Turkey. Mixed embeddedness is analysed in this respect by conducting ethnographic fieldwork with 23 in-depth interviews. Further research is needed to elaborate intercommunal ties of migrant entrepreneurship with different immigrant communities.