N-alkilbenzimidazol-gümüş kompleksleri ve biyolojik özellikleri
N-alkyl benzimidazole-silver complexes and biological properties
  1. Tez No: 746081
  2. Yazar: ERKAN ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzimidazol, N-Alkilbenzimidazol, N-Alkilbenzimidazol gümüş kompleksi, Antimikrobiyal aktivite, Benzimidazole, N-Alkylbenzimidazole, N-Alkylbenzimidazole silver complex, Antimicrobial activity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde artan antimikrobiyal direnç, mikroorganizmaların antimikrobiyal ajanların etkilerinden kaçınması ve farklı direnç mekanizmaları kurması yeni antimikrobiyal ajanların geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. 19. Yüzyılın başlarında organik kimyanın gelişimiyle kendini gösteren heterosiklik bileşikler ilaç endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Bu tezde ilk önce N- alkilbenzimidazol ligantları (1a-k) ve N-alkilbenzimidazol gümüş kompleksleri (2a-k) bileşikleri sentezlendi. Bileşiklerin yapıları 1H NMR ve 13C NMR ve mikroanaliz teknikleri ile aydınlatıldı. Sonrasında sentezlenen bileşiklerin biyolojik aktiviteleri antifungal testler için patojen maya türleri olan Candida albicans (SC5314/ATCC MYA-2876) ve Candida glabrata (ATCC 2001); antibakteriyal testler için Escherichia coli (ATCC 25922), Staphlococcus aureus (ATCC 29213) ve Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853 bakterilerinde MIC (μg/mL ) değerleri hesaplandı ve değerlendirildi. N-alkilbenzmidazol ligantları (1a-k) ve N-alkilbenzimidazol-gümüş kompleksleri (2a-k) bileşiklerinin antimikrobiyal aktivitelerini ortaya çıkarmak amacı ile MIC değerleri incelendiğinde, 1a,1b, 1ı, 1i ve 1j bileşiklerinin tüm bakteri ve maya türlerine karşı herhangi bir aktivite göstermediği gözlemlendi. Benzer şekilde 1a, 1b, 1c,1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1ı, 1i, 1j ve 1k bileşiklerinin E. coli, P. aeruginosa ve S. aureus bakterilerine karşı hiçbir aktivite göstermediği görülmüştür. Tüm bakteri ve maya türlerine karşı en etkili olan 2h bileşiğinin, özellikle E. coli bakterisine karşı 6,25 µg / ml de en yüksek antimikrobiyal aktiviteyi gösterdiği gözlemlendi. Diğer N-alkilbenzmidazol ligantları (1a-k) ve N-alkilbenzimidazol-gümüş kompleksleri (2a-k) test edilen bakteri ve mayalara karşı çeşitli aralıklarla aktiviteler göstermiştir
Özet (Çeviri)
Today, increasing antimicrobial resistance, avoidance of microorganisms from the effects of antimicrobial agents and establishing different resistance mechanisms necessitate the development of new antimicrobial agents. Heterocyclic compounds, which manifested itself with the development of organic chemistry at the beginning of the 19th century. Also heterocyclic compounds began to be widely used in the pharmaceutical industry. In this thesis, firstly, N-Alkylbenzimidazole ligands (1a-k) and N-Alkylbenzimidazole silver complexes (2a-k) compounds were synthesized. The structures of the compounds were elucidated by 1H NMR and 13C NMR and microanalysis techniques. Subsequently, the biological activities of the synthesized compounds were determined by the pathogenic yeast strains Candida albicans (SC5314/ATCC MYA-2876) and Candida glabrata (ATCC 2001); for antibacterial tests, Escherichia coli (ATCC 25922), Staphlococcus aureus (ATCC 29213) and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) bacteria MIC (μg/mL) values in were calculated and evaluated. When the MIC values of N-alkylbenzmidazole ligands (1a-k) and N-alkylbenzimidazole-silver complexes (2a-k) were examined to reveal the antimicrobial activities, it was observed that compounds 1a, 1b, 1ı, 1i and 1j showed no activity against all bacteria and yeast species no activity was observed. Similarly, compounds 1a, 1b, 1c,1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1ı, 1i, 1j and 1k were found to have no activity against E. coli, P. aeruginosa and S. aureus bacteria. It was observed that compound 2h, which was most effective against all bacteria and yeast species, showed the highest antimicrobial activity at 6.25 µg/ml, especially against E. coli bacteria. Other N-alkylbenzmidazole ligands (1a-k) and N-alkylbenzimidazole-silver complexes (2a-k) showed varying range of activities against the tested bacteria and yeasts.