Yetişkinlerde depresyonun, algılanan sosyal destek, minnettarlık ve iyi oluşla ilişkileri
The relationships of adult depression with perceived social support, gratitude, and well-being
  1. Tez No: 746288
  2. Yazar: İREM ÖZGÜNER DOKUZLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞAKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Depresyon, Minnettarlık, Ontolojik İyi Oluş, Depression, Gratitude, Ontological Well-Being, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada, algılanan sosyal destek ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkide minnettarlık dışavurumu ve ontolojik iyi oluşun etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Mevcut çalışma 14 Kasım 2021-12 Ocak 2022 tarihleri arasında çevrim içi ortamda Google Surveys üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 18-64 yaş arasındaki kadın ve erkek 270 kişi katılmıştır. Çalışmanın veri toplama araçları Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Minnettarlık Dışavurum Ölçeği, Ontolojik İyi Oluş Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeğidir. Verilerin analiz aşamasında Bağımsız Örneklemler T-Testi, Tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve Aracılık (Mediasyon) Analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Korelasyon analizi sonuçları çalışmanın değişkenlerinin birbiriyle anlamlı ilişkileri olduğunu göstermiştir. Minnettarlık dışavurumunun, algılanan sosyal destek ve depresyon arasındaki ilişkiye kısmi aracılık ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın diğer modelinde ise, ontolojik iyi oluşun algılanan sosyal destek ve depresyon arasındaki ilişkiye kısmi aracılık ettiği tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma algılanan sosyal destek ve depresyon arasındaki ilişkide minnettarlık dışavurumu ve ontolojik iyi oluşun aracı rollerini inceleyen ilk çalışma olması açısından önemlidir. Sonuç olarak, depresyonun sağaltımında kişilerin minnettarlık ifadelerini ve ontolojik iyi oluşlarını arttırmayı hedefleyen müdahalelere ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the effects of gratitude expression and ontological well-being on the relationship between perceived social support and depression level. Material and Methods: The present study was conducted online between 14 November 2021 and 12 January 2022 using Google Surveys. 270 women and men between the ages of 18-64 participated in the study. Data collection tools of the study are Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Gratitude Expression Scale, Ontological Well-Being Scale and Beck Depression Scale. In the analysis phase of the data, Independent Samples T-Test, One-way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis and Mediation Analysis were used. Results: The results of the correlation analysis showed that the variables of the study had significant relationships with each other. It was concluded that the expression of gratitude partially mediated the relationship between perceived social support and depression. In the other model of the study, it was determined that ontological well-being partially mediated the relationship between perceived social support and depression. Conclusion: This study is important as it is the first study to examine the mediating roles of gratitude expression and ontological well-being in the relationship between perceived social support and depression. As a result, it is thought that there is a need for interventions that aim to increase people's expressions of gratitude and ontological well-being in the treatment of depression.