Pay opsiyonlarının payların getirisi üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The Effect of stock options on stock returns: The case of Turkey
- Tez No: 746289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZKAN HAYKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: VİOP, Pay getirisi, BİST- 100 Endeks, CAR, VIOP, Stock return, BIST-100 Index, CAR
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Son yıllarda finansal piyasalardaki mal ve hizmet fiyatlarında, faiz oranlarında, döviz kurlarında, menkul kıymet piyasasındaki likidite, volatilite ve menkul kıymet fiyatlarında meydana gelen değişimler yatırımcı ve firma risklerinin artmasına neden olmaktadır. Finansal sistem içerisinde gelişmekte olan ülke ekonomileri gelişmiş ülke ekonomilerine göre daha fazla riske maruz kalmaktadır. Bu risklerden korunmak amacıyla ortaya çıkan türev araçların finansal sistem içerisinde kullanımı son yıllarda hızla bir şekilde artmaktadır. Bu çerçevede gelişmiş ülke piyasalarında pay opsiyonlarının etkilerine yönelik çalışmalar yapılmış ve pay opsiyonlarının dayanak varlıklar üzerinde etkisi tespit edilmiştir. Bu çalışmada 2012-2016 dönemini kapsayan Borsa İstanbul (BİST)'da işlem gören 20 şirketin günlük pay getiri verisi ile BİST-100 endeks verisi kullanarak, pay opsiyonlarının pay getirileri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın hipotezi Olay Analizi (Event Study) ve Bağımlı Örneklem t-Testi (Paired Samples t-Test) yöntemiyle analiz edilmiştir. Kümülatif anormal getiri (CAR) incelediğinde, olay öncesi ve olay sonrası dönemde istatistiksel olarak negatif ve anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu sonuçlar, şirketlerin pay opsiyon kullanımından sonra yatırımcıların bilgi değişim sürecini tam olarak kavrayamadığı veya bilginin yatırımcılara aktarma sürecinde problemler olduğu göstermiştir. Son olarak bu durum, geri kalmış ve gelişmekte olan ülke piyasaları için eksik ve asimetrik bilginin olabileceğini göstermektedir. Çalışmanın birinci bölümünde; çalışmanın önemi, amacı, yöntemi ve literatüre katkısı açıklanmıştır. İkinci bölümde ise, piyasa ve sermaye piyasası kavramları incelenmiştir. Üçüncü bölümde vadeli işlemler piyasası açıklanmış ve vadeli işlem ve opsiyon piyasası üzerinde durulmuştur. Türev ürünlerin tarihsel gelişimi ve temel terimler açıklanmıştır. Çalışmanın son ve dördüncü bölümü konu ile ilgili literatür taraması, veri seti, yöntem ve bulgu sonuçları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Changes in the prices of goods and services, interest rates, exchange rates, liquidity, volatility and securities in financial markets in recent years cause the risks of investors and companies to increase. Developing countries' economies are exposed to more risk than developing countries in financial markets, and it is important to use derivative instruments. Studies have been carried out on stock options in developed country markets, and it has been observed that there is an impact on underlying assets. In this study, the effect of stock options on stock returns was examined by using the daily stock return data of 20 companies traded in Borsa Istanbul (BIST) covering the period 2012-2016 and the BIST-100 index data. It was analyzed by the applied Event Study and Paired Samples t-Test method. It has been determined that there is a statistically negative and significant difference in cumulative abnormal return (CAR) in the pre-event and post-event periods. Therefore, these results showed that investors could not fully grasp the information exchange process after the companies used stock options or there were problems in the process of transferring the information to the investors. Finally, this finding shows that there may be incomplete and asymmetric information for underdeveloped and developing country markets. In the first part of the study; The importance, purpose, method and contribution of the study to the literature are explained. In the second part, the concepts of market and capital market are examined. In the third chapter, the futures market is explained and the futures and options market is emphasized. The historical development of derivative products and basic terms are explained. In the last and fourth part of the study, literature review, data set, method finding results are explained.