Genç yetişkinlerde gelecek kaygısı ve bu dönemde algılanan sosyal desteğin depresyona etkisi
The effect of future anxiety and perceived social support on depression in young adults
  1. Tez No: 800511
  2. Yazar: ÖZENÇ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: depresyon, kaygı, gelecek kaygısı, sosyal destek, algılanan sosyal destek, umutsuzluk, depression, anxiety, future anxiety, social support, perceived social support, hopelessness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kaygı vücudumuzda strese sebep olmaktadır. Yoğun stres durumunda vücudun sempatik sistemi sürekli aktif hale gelir ve kişinin bedeninde sağlıksal problemlere yol açar. Gelecek kaygısı, mesleki tecrübe edinme yaşına gelen gençlerin psikolojisini son derece etkileyen bir durumdur. Genç yetişkinler bu dönemde meslek hayatında atılma ve üretkenliğini ortaya koymaya çalışmaktadır. Ancak bu dönemde gelecek kaygısını etkileyen birden fazla durum söz konusu olmaktadır. Kaygıyı tetikleyen faktörler arttıkça psikolojik iyi oluşun önüne geçmektedir. Sosyal destek kavramı bireylerin kendilerine saygı ve sevgi duyulduğu, değer verildiğine dair veri sunan, kişilerin stres oluşturabilecek etkenlerle başa çıkabilmesini ve zorluklara karşı mücadele etmesini sağlayan bilgidir. Gelecek kaygısının yoğun olduğu dönemde kişinin algıladığı sosyal destek seviyesinin yüksek olması mücadele etme gücünü arttıracağı tahmin edilmektedir. Yapılan araştırmalar sosyal desteğin birden fazla psikolojik problemler ile ilgili olduğu ve bireye olumlu yönde katkı sağladığını ispatlar niteliktedir. Bu tez ile yapılacak araştırmada gelecek kaygısı ve algılanan sosyal desteğin arasında bir bağlantı olup olmadığı değerlendirilecektir. Bu tezin sonucunda bir bağlantısı olduğu saptanırsa gelecek kaygısı yaşayan bireylerin kaygı düzeylerini azaltmak için sosyal desteklerinin arttırılması bir çözüm sunabilecek ve bu dönemdeki bireylerin psikolojik iyi oluşuna katkı sağlanmış olunacaktır. Bir diğer araştırılması gereken konu ise gelecek kaygısının depresyona yol açıp açmadığıdır. Depresyon, kişinin üzüntülü, kederli olduğu; suçluluk, değersizlik, umutsuzluk gibi içerisinde olması gibi duyguları barındıran bir duygudurum bozukluğudur. Depresyona bedensel, davranışsal, duygusal ve zihinsel olarak birtakım belirtiler eşlik eder. Bu belirtiler arasında en belirgin olanlar; günün çoğunda çökkün bir ruh halinde olmak ve bireyin hayatındaki aktivitelere karşı ilgisinin ve zevkinin azalmasıdır. Tüm dünyaca işlev bozukluklarının önde gelen sebeplerinden birisi olarak depresyon nitelendirilmektedir ve tedavi edilmediği zaman erken ölüm ve genel fizyolojik sağlığın bozulmasına yol açabilecek ciddiyette toplumsal bir sorundur (Helvacı ve Hocaoğlu, 2016). Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı hesaplamalara göre, dünya nüfusunun %4,4'üne denk gelecek kadar birey, depresyon ile hayatını sürdürmektedir. Bireyin depresyona olan yatkınlığını artıran birçok etmen olduğu gibi depresyonu atlatmasında da birden fazla faktör etkili olmaktadır. Depresyondaki bireyler günlük aktivitelere karşı ilgisini yitirir ve çoğunlukla bir enerji kaybı yaşarlar. Bunun için ilgilenilmesi gereken konulara vakit ayıramaz, vakit ayırsalar da tam olarak odaklanamazlar. Depresyonun sebep olduğu ve ilgi kaybı ve halsizlik durumu gelecek kaygısı yaşayan bireyler için son derece önem teşkil etmektedir. Yoğun kaygı durumunda olan bu bireyler depresyon sonucunda yapılması gerekenleri tam olarak yapamayacakları için olumsuz geri bildirimlerle karşılaşma olasılıkları artacak ve olumsuz gelişmeler sonucunda kaygıları daha da artacak ve bu kısır döngü sonucunda hem depresyonlarının seviyesi şiddetlenecek hem de yoğun kaygı devam edecektir. Depresyon şiddetinin artması sonucunda bireyin yaşadığı umutsuzluk artmaktadır. Umutsuzluk bireyin geleceğe yönelik bakış açısıyla ilişkilendirilir. Artan umutsuzluk sonucunda depresyon da artar, bu durum bireylerin intihara başvurmasına sebep olacak kadar ciddidir. Bunun için depresyon belirtisi gösteren bireylerin hayatlarında depresyonu şiddetlendirecek olayların saptanması ve en aza indirgenmesi gerekmektedir. Yapılacak araştırma sonucunda bireylerin gelecek kaygılarının ve bu dönemde algılanan sosyal desteğin depresyon düzeyine etkisi olduğu saptanırsa, gelecek kaygısı yaşayan genç yetişkinlerin bu durumunun depresyonu tetiklediği göz önünde bulundurularak psikoterapi sürecine ek olarak sosyal destek kaynaklarının artırılması sağlanacaktır. Bahsedilen bu üç durum arasında anlamlı bir ilişki saptanırsa sosyal desteğin artırılması sonucunda kaygı azalacak ve gelecek kaygısı yaşayan genç yetişkinlerin depresyon seviyeleri de azalacaktır.
Özet (Çeviri)
Anxiety causes stress in our body. In case of intense stress, the body's sympathetic system is constantly activated and causes health problems in the body. Anxiety about the future is a situation that affects the psychology of young people who are at the age of gaining professional experience. Young adults are trying to demonstrate their professional life and productivity in this period. However, in this period there are more than one situation that affects the future anxiety. As the factors triggering anxiety increase, it prevents psychological well-being. The concept of social support is information that provides data that individuals are respected, loved, and valued and that enables individuals to cope with factors that may cause stress and to struggle against difficulties. It is estimated that the high level of social support perceived by the person in the period when the future anxiety is intense will increase the power to struggle. Studies hava proven that social support is related to more than one psychological problem and contributes positively to the individual. In the research to be conducted with this thesis, it will be evaluated whether there is a connection between future anxiety and perceived socail support. If it is determined that there is a connection as a result of this thesis, increasing the social support of individuals with future anxiety will provide a solution to reduce their anxiety levels and contribute to the psychological well- being of individuals in this period. Another issue that needs to be investigated is whether future anxiety causes depression. Depression is when the person is sad, depressed; It is a mood disorder that includes feelings such as guilt, worthlessness and hopelessness. Depression is accompanied by some physical, behavioral, emotional and mental symptoms. The most prominent of these symptoms are; being in a depressed mood most of the day and a loss of interest and pleasure in the activities of the individual's life. Depression is described as one of the leading causes of dysfunction all over the world, and it is a serious social problem that can lead to premature death and deterioration of general physiological health if not treated (Helvacı and Hocaoğlu, 2016). According to the calculations made by the World Health Organization, as many as 4.4% of the world population live with depression. As there are many factors that increase an individual's susceptibility to depression, more than one factor is effective in overcoming depression. Depressed individuals lose interest in daily activities and often experience a loss of energy. For this, they cannot allocate time to the issues that need attention, and even if they do, they cannot fully focus. Loss of interest and fatigue caused by depression are extremely important for individuals who have anxiety about the future. As these individuals, who are in a state of intense anxiety, cannot fully do what needs to be done as a result of depression, the probability of encountering negative feedback will increase and their anxiety will increase as a result of negative developments, and as a result of this vicious circle, both the level of their depression will intensify and intense anxiety will continue. As the severity of depression increases, the hopelessness experienced by the individual increases. Hopelessness is associated with the individual's perspective on the future. As a result of increasing hopelessness, depression also increases, which is serious enough to cause individuals to resort to suicide. For this, it is necessary to detect and minimize the events that will exacerbate depression in the lives of individuals with depression symptoms. If, as a result of the research, it is determined that the future anxiety of individuals and the perceived social support in this period have an effect on the level of depression, considering that this situation of young adults with future anxiety triggers depression, social support resources will be increased in addition to the psychotherapy process. If a significant relationship is detected between these three conditions, anxiety will decrease as a result of increasing social support and the depression levels of young adults with future anxiety will also decrease.