18 yaş üstü erişkinlerin COVID-19 enfeksiyonu sonrası uyku kalitesinin incelenmesi
Examination of sleep quality of adults over 18 years old after COVID-19 infection
  1. Tez No: 746386
  2. Yazar: ERİNÇ DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin bireyler, Covid-19 enfeksiyonu, uyku kalitesi, Adults, Covid-19 infection, sleep quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
AMAÇ: Yapılan bu araştırmada 18 yaş ve üzeri yetişkinlerde Covid-19 enfeksiyonu sonrasında uyku kalitesinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Araştırmaya Ankara il merkezinde yaşayan ve Covid-19 sürecinde enfeksiyona yakalanmış olan 218 kadın ve 167 erkek olmak üzere toplam 385 yetişkin birey katılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin demografik özelliklerinin belirlenmesinde kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Katılımcıların uyku kalitelerinin belirlenmesinde ise“Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 25.0 programında Mann Whitney U analizi ile Kruskal Wallis H analizinden yararlanılmıştır. BULGULAR: Katılımcıların %32,7'si (n=126) 26-37 yaş arası, %67,5'i (n=260) evli, %37,7'si (n=145) lisans mezunu bireylerden oluşmaktadır. Yine katılımcıların %77,9'u (n=300) herhangi bir kronik hastalığa sahip değildir. Araştırmaya katılan bireylerin toplam uyku kalitelerinin yaş gruplarına göre incelenmesinde 18-25 yaş grubundaki katılımcıların uyku kalitesinin 26-37, 38-49 ve 50-61 yaş grubundaki katılımcılardan anlamlı düzeyde yüksek çıktığı (p0,05). SONUÇ:Sonuç olarak, yetişkin bireylerde Covid-19 sürecinin uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediği ve bazı demografik değişkenlerin uyku kalitesi üzerinde belirleyici olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINATION OF SLEEP QUALITY OF ADULTS OVER 18 YEARS OLD AFTER COVID-19 INFECTION AIM: In this study, it was aimed to examine the sleep quality of adults over 18 years old after Covid-19 infection METHODS: A total of 385 adults, 218 females and 167 males, living in the city centre of Ankara, who were infected during the Covid-19 process, participated in the study. A personal information form was used to determine the demographic characteristics of the individuals participating in the research. In determining the sleep quality of the participants, the“Pittsburgh Sleep Quality Index”was used. In the analysis of the obtained data, Mann Whitney U analysis and Kruskal Wallis H analysis were used in SPSS 25.0 program. RESULTS: Among the participants; 32.7% (n=126) were between the ages of 26-37, 67.5% (n=260) were married, 37.7% (n=145) were graduates and 77.9% (n=300) did not have any chronic disease. Participants aged 18-25 have significantly higher sleep quality than those aged 26-37, 38-49 and 50-61 (p0.05). CONCLUSION: In conclusion, it can be said that the Covid-19 process adversely affects sleep quality of adults; and that some demographic variables are decisive on sleep quality.