12-18 yaş arası çocukların Covİd-19 enfeksiyonu geçirme veaşılanma durumlarının değerlendirilmesi
Children 12-18 years old to get Covid-19 infection andevaluation of vaccination situations
- Tez No: 819587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA ALTINEL AÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Biontech, COVID-19, SARS-CoV-2, Sinovac, Vaccine, BioNTech, COVID-19, SARS-CoV-2, Sinovac
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET 12-18 Yaş Arası Çocukların COVID-19 Enfeksiyonu Geçirme ve Aşılanma Durumlarının Değerlendirilmesi Amaç: 2019 yılında, Çin'in Hubei Eyaletindeki Wuhan'da bir dizi pnömoni vakasının nedeni olarak yeni bir koronavirüs tespit edilmiş, bu virüs hızla yayılmış ve salgına neden olmuştur. Bu yeni tip koronavirüse SARS-CoV-2 (Şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2), neden olduğu hastalığa ise COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) adı verilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart 2020'de pandemi ilan etmiş, ülkemizde ilk COVID-19 vakası da 11 Mart 2020 tarihinde saptanmış, erişkinlere aşılama ise 2021 Ocak ayından itibaren başlamıştır. Türkiye'de ilk kez 10 Temmuz 2021 de 16 yaş üstü çocuklar COVID-19 için aşı programına dahil edilmiş ve Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının 16 yaş üstü çocuklarda kullanımı 23 Ağustos 2021 de FDA tarafından onaylanmıştır.12 yaş ve üzerinde ise Eylül 2021'den itibaren Pfizer-BioNTech ve Sinovac aşıları uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışmadaki amacımız 12-18 yaş arası çocukların COVID-19 geçirme ve aşılanma durumlarının değerlendirilmesi, ebeveylerin COVID-19 aşılama programı hakkındaki düşünceleri, aşı karşıtı düşüncede olan ebeveynlerin sıklığı ve aşı karşıtlığına sebep olabilecek faktörleri saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15.12.2021-15.01.2022 tarihleri arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerine herhangi bir nedenle başvuran ve 12-18 yaş aralığında çocuğu olan 399 ebeveyn dâhil edildi. Ebeveynlere, sosyodemografik özellikleri, Sağlık Bakanlığı'nın rutin aşılama programına olan uyumları, COVID-19 aşısına karşı olan tutumları, kendilerinin, aile üyelerinin veya çocuğun kronik hastalık varlığı ve geçirilmiş COVID-19 öyküsünü içeren 29 adet sorudan oluşan anket formu uygulandı. Bulgular: Çalışmaya katılan ebeveynlerin % 60,2'si (n:240) anne, % 39,8'i (n:159) baba idi. Çocukların yaş ortalaması 14,17±1,78 yıl olarak belirlendi. Ebeveynlerin eğitim düzeyinin yüksek oranda lise mezunu (%35,3) olduğu, ekonomik durumlarını yarıdan fazlasının orta (%54,9) olarak tanımladığı görüldü. Çalışmaya katılan ebeveynlerin %29,1'inin (n:116) COVID-19 geçirdiği, %79,4'ünün aşı olduğu saptandı. viEbeveynlerin %88,7'sinin çocuklarına sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılan rutin bebeklik dönemi aşılarını yaptırdığı, %52,1'inin çocuklarına COVID-19 aşısını yaptırdığı, bu aşıların %46,4'ünün Biontech olduğu saptandı. Rutin bebeklik dönemi aşılarının yaptırılması ile COVID-19 aşısının yaptırılması arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Ailede kronik hastalık varlığında ebeveynlerin çocuklarına anlamlı olarak daha yüksek oranda COVID-19 aşısı yaptırmayı düşündüğü (p=0,034), kendilerine aşı yaptıran ebeveynlerin çocuğuna da büyük oranda aşı yaptırdığı saptandı (p:0,006). Ebeveynlerin %59,9'u aşılamanın pandemiyi kontrol altına alabilmek için gerekli olduğunu, çocuklarına aşı yaptırma nedeni olarak belirtmişlerdir. Ayrıca %54,4'ü aşılamanın yalnızca kendilerini değil diğer insanları korumak için gerekli olduğunu düşünmektedir. En düşük yüzdeye sahip aşılanma nedeni ise %10 ile aşısız insanlara getirilen toplu ortam kısıtlamaları olarak belirlenmiştir. Ebeveynlerin%24,3'ü aşının çocuklar üzerindeki güvenilirliği ve yan etkileri ile ilgili çekincelerinin olmasından dolayı, %22,3'ü çocuklarda COVID-19 aşısıyla ilgili yeterli bilimsel çalışma olmadığı için çocuklarına aşı yapılmasını istememektedir. %3 ile en düşük orandaki aşı yaptırmama nedeni ise COVID-19'un tehlikeli bir hastalık olmadığını, abartıldığını düşünmeleri idi. Sonuç: Ebeveynlerin büyük kısmı pandeminin kontrol altına alınabilmesi için aşılamanın şart olduğunu düşünürken, aşı karşıtı veya tereddütü olan ebeveynlerin en büyük endişesi ise aşının çocuklar üzerindeki güvenilirliği ve yan etkileri ile ilgili çekincelerinin olmasıydı. COVID-19 aşısı kısa sürede geliştirilmiş olmasına rağmen dünya genelinde yaygın uygulanması ile pandeminin kontrol altına alınmasında önemli katkılar sağlamıştır. Aşının kısa ve uzun vadedeki etkileri ve güvenliği konusunda yapılacak araştırmalar ve bunların sonuçlarının paylaşılması bu konudaki endişelerin giderilmesine önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of COVID-19 Infection and Vaccination Status of Children Aged 12-18 Years Aim: In 2019, a novel coronavirus was identified as the cause of a series of pneumonia cases in Wuhan, Hubei Province, China, which spread rapidly and caused an outbreak. This new type of coronavirus was named SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), and the disease it caused was named COVID-19 (Coronavirus Disease 2019). The World Health Organization declared a pandemic on 11 March 2020, the first COVID-19 case was detected in Turkey on 11 March 2020, and vaccination of adults started in January 2021. For the first time in Turkey, children over the age of 16 were included in the vaccination program for COVID-19 on 10 July 2021 and the use of Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in children over the age of 16 was approved by the FDA on 23 August 2021. At the age of 12 years and older, Pfizer-BioNTech and Sinovac vaccines have been administered since September 2021. Our aim in this study was to evaluate the COVID-19 and vaccination status of children aged 12-18 years, parents' opinions about the COVID-19 vaccination program, the frequency of parents who are anti-vaccine and to determine the factors that may cause anti-vaccination. Materials and Methods: Between 15.12.2021 and 15.01.2022, 399 parents with children between the ages of 12-18 years who applied to the outpatient clinics of Dr. Sami Ulus Obstetrics, Gynecology, Child Health and Diseases Training and Research Hospital for any reason were included in the study. A questionnaire form consisting of 29 questions including sociodemographic characteristics, compliance with the routine vaccination program of the Ministry of Health, attitudes towards COVID-19 vaccination, sources of information on COVID-19 vaccination, presence of chronic diseases in themselves, family members or the child, and history of COVID-19 was applied to the parents. Results: Among the parents who participated in the study, 60.2% (n:240) were mothers and 39.8% (n:159) were fathers. The mean age of the children was 14.17±1.78 years. It was observed that the educational level of the parents was high school graduate (35.3%) and more than half of them defined their economic status as medium viii(54.9%). It was found that 29.1% (n:116) of the parents who participated in the study had the disease and 79.4% had been vaccinated. It was found that 88.7% of the parents had their children vaccinated with routine infancy vaccines given free of charge at health centers, 52.1% of them had their children vaccinated with the COVID-19 vaccine, and 46.4% of these vaccines were BioNTech. No significant relationship was found between routine infancy vaccination and COVID-19 vaccination. In the presence of chronic disease in the family, it was found that parents were significantly more likely to have their children vaccinated against COVID-19 (p=0.034), and parents who have vaccinated themselves also vaccinated their children (p:0.006). 59.9% of parents stated that vaccination was necessary to control the pandemic as there as for vaccinating their children. In addition, 54.4% of them think that vaccination is necessary to protect not only themselves but also other people. There as for vaccination the lowest percentage was determined as public environment restrictions imposed on unvaccinated people with 10%. 24.3% of parents did not want their children to be vaccinated because they had reservations about the safety and side effects of the vaccine on children, and 22.3% did not want their children to be vaccinated because there were not enough scientific studies on COVID-19 vaccination in children. There is on for not vaccinating with the lowest rate of 3% was that they thought that COVID-19 was not a dangerous disease and that it was exaggerated. Conclusion: While the majority of parents thought that vaccination was essential to control the pandemic, the biggest concern of parents who were anti-vaccine or hesitant was that they had reservations about the safety and side effects of the vaccine on children. Although the COVID-19 vaccine was developed in a short time, it has made significant contributions to the control of the pandemic with its widespread application worldwide. Research to be conducted on the short and long-term effects and safety of the vaccine and sharing the results of these studies will make significant contributions to eliminating the concerns on this issue.