Pandemi döneminde doğum sonrası depresyon ve ilişkili faktörler
Postpartum depression and associated factors during the pandemic period
- Tez No: 746401
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Doğum Sonrası Depresyon, COVID-19, Pandemi, Risk Faktörleri, Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Postpartum Depression, COVID-19, Pandemic, Risk factors, Edinburg Postpartum Depression Scale
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada pandemi döneminde doğum sonrası depresyon ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini pandemi döneminde doğum yapan bebeği 1 aydan büyük ve 12 aydan küçük olan 137 anne oluşturmaktadır. Pandemi döneminde olması sebebiyle veriler çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Kesitsel tipteki bu araştırmada“Sosyo-demografik Bilgi Formu”ve“Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Formu”kullanılmıştır. Veri girişi ve analizleri yapılırken SPSS 26.0 istatistik programı kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 30,134,77'dir. Edinburg Doğum Sonrası Depresyon puanı aylık kazancın yetersizliği, eşin ekonomik olarak desteklememesi, annenin gebelik öncesinde ruhsal hastalık öyküsünün olması ve gebelik dönemindeki ruh sağlığı problemleri, bebeğin 4-6 aylık arasında olması ve annenin sadece biyolojik ailesinden duygusal destek alması durumunun anlamlı olarak farklılık gösterdiği saptanmıştır (p0,05). Anlamlı farklılık saptanan değişkenler Edinburg Doğum Sonrası Depresyon puanının %28,7'sini açıklamaktadır. Bulgulara dayalı olarak, pandemi gibi afet dönemlerinde gebe ve lohusa izlemlerinin aksamaması için çevrimiçi platformların kullanımının yaygınlaştırılması ve bu platformlara erişimin kolaylaştırılması, daha düzenli ve sık anne-bebek izlemlerinin yapılması ve babaların sisteme daha çok dahil edilerek aile içi iletişim ve etkileşimin güçlendirilmesinin doğum sonrası ve gebelik dönemi ruh sağlığı problemleri için koruyucu ve önleyici olacağını düşünüyorum.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine postpartum depression and its related factors during the pandemic. The sampling of the study consists of 137 mothers whose babies were older than 1 month and younger than 12 months, who gave birth during the pandemic period. The data were collected online due to the pandemic. In this cross-sectional study,“Socio-demographic Information Form”and“Edinburgh Postpartum Depression Form”were used. SPSS statistical program was used for data entry and analysis. The average age of the participants is 30,134,77. Postpartum depression was detected in 45,4% of the mothers. It was determined that the Edinburgh Postpartum Depression score of the mothers differed significantly according to the mother's history of mental illness before pregnancy and the mental health status during pregnancy, Insufficient monthly income, the spouse's lack of economic support, the baby being between 4-6 months and the mother receiving emotional support only from her biological family (p0.05). Variables with significant differences explain 28.7% of the Edinburgh Postpartum Depression score. In conclusion, expanding the use of online platforms and facilitating access to these platforms in order to prevent pregnancy and puerperal follow-ups during disasters such as pandemics, more regular and frequent mother-baby follow-ups and more inclusion of fathers in the system, and strengthening communication and interaction within the family will be protective and preventive for postpartum and pregnancy mental health problems.