Makroekonomide ajan temelli modeller: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası örneği
Agent based models in macroeconomic: The Central Bank of the Republic of Turkey and the case of the European Central Bank
  1. Tez No: 746400
  2. Yazar: RUFANA MEHDİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM MEHMET BAYDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Para politikası, Ekonomi, Denetim, Ajan Temelli Modelleme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
17. Yüzyılda ilk defa İsveç'te gerçekleştirilen merkez bankacılığı uygulaması 20. Yüzyıl itibariyle dünya genelinde yaygın bir konuma gelmiştir. İlk aşamada ekonomik büyümeyi desteklemek gibi farklı amaçlarla kurulan merkez bankaları 20. Yüzyıl itibariyle para politikasını yönetmek ve fiyat istikrarını sağlamak için faaliyet göstermiştir. Osmanlı Devleti'nde kurulan merkez bankası Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinden sonra 1930 yılına kadar merkez bankası olarak faaliyet göstermiştir. 1930 yılında çıkartılan kanun ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kurulmuş ve günümüzde halen faaliyetlerini sürdürmektedir. Ajan temelli modelleme uygulaması birlikte herhangi bir konu için simülatif tepki ve etkileşimlerin değerlendirilmesi amaçlanmakla birlikte aynı zamanda para politikası ve ekonomik alanda tüm kapsamlarda kullanılabilmektedir. Bu bağlamda bağımsız denetçi ve denetim firmaları merkez bankalarını denetlemektedir. Çalışma kapsamında Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası denetçileri ve denetim şekilleri değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The practice of central banking, which was first implemented in Sweden in the 17th century, has become widespread throughout the world as of the 20th century. Central banks, which were established for different purposes such as supporting economic growth in the first stage, have operated to manage monetary policy and to ensure price stability as of the 20th century. The central bank established in the Ottoman Empire operated as a central bank until 1930 after the proclamation of the Republic of Turkey. With the law enacted in 1930, the Central Bank of the Republic of Turkey was established and still continues its activities today. With the application of agent-based modeling, it is aimed to evaluate simulative responses and interactions for any subject, and can be used in all scopes in monetary policy and economic field. In this context, independent auditors and audit firms audit the central banks. Within the scope of the study, the auditors of the European Central Bank and the Central Bank of the Republic of Turkey and their audit methods are evaluated.