İki dünya savaşı ekseninde kapitalizm ve faşizm ilişkisi
The relationship between capitalism and fascism on the axis of two world wars
  1. Tez No: 746484
  2. Yazar: ALİ FUAT MEYDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AYGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Faşizm, Kapitalizm, İnsan ve Doğa Sömürüsü, Fascism, Capitalism, Exploitation of Human and Nature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, kapitalizm ve faşizm kavramları ele alınmıştır. Bu kapsamda kapitalizmin ve faşizmin; tarihsel serüvenine, diğer kavramlara bakış açılarına ve benzer yansımalarına yer verilmiştir. Böylelikle kapitalizm ve faşizmin ilişkisi irdelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın odak noktasını iki dünya savaşı arası dönem oluşturmaktadır. Ayrıca, iki dünya savaşı öncesi ve sonrası dönemler de dahil olmak üzere toplam üç dönemde kapitalizm ve faşizm ilişkisi, ortak yönleri ve etki alanları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda, insan ve doğa sömürüsüne değinilmiştir. Bu çalışmanın amacı, kapitalizm ve faşizm kavramları üzerinden insanı ele alıp, tarihsel süreç içinde kurulmaya çalışılan dünya düzeninin eleştirel ve olumsuz yönlerini tespit ederek gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünyanın bırakılmasının düşünsel alt yapısını oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concepts of capitalism and fascism are handled. In this context, fascism and a place for the historical adventure of capitalism, perspectives on other concepts and similar reflections has been given. Thus, the relationship between capitalism and fascism has been tried to be examined. The focus of this study is the period between the two world wars. In addition, in a total of three periods, including the periods before and after the two world wars, the relationship between capitalism and fascism, their common aspects and areas of influence were tried to be identified. In this direction, human and natural exploitation has been mentioned. The aim of this study is to examine the human being through the concepts of capitalism and fascism also to examine the historical process by identifying the critical and negative aspects of the world order that is being tried to be established in it. Besides, it is to create the intellectual infrastructure of leaving a more liveable world to futures generations.