Bilim çocuk dergisinde yer alan çizgi roman türündeki metinlerin Türkçe ders kitaplarında kullanılabilirliği ve temalara uygunluğu
The usability of comic book texts in bi̇li̇m çocuk journal in Turkish textbooks and their suitability to the themes
  1. Tez No: 746553
  2. Yazar: KEREM ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi, Türkçe Dersi Öğretim Programı, Türkçe ders kitapları, Bilim Çocuk dergisi, Çizgi roman, Turkish lesson, Turkish Lesson Curriculum, Turkish textbooks, Bilim Çocuk Journal, Comics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
“Bilim Çocuk Dergisinde Yer Alan Çizgi Roman Türündeki Metinlerin Türkçe Ders Kitaplarında Kullanılabilirliği ve Temalara Uygunluğu”başlıklı bu araştırmada; derginin 2002-2019 yılları arasındaki sayılarında yayımlanmış çizgi roman türündeki metinlerin TDÖP (2019)'de belirtilen“Ders Kitaplarına Alınacak Metinlerin Nitelikleri”kapsamındaki kriterlere ve zorunlu/seçmeli (16) temalara uygunluğunun incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel veri analizi yöntemi olan doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmada materyal olarak, Bilim Çocuk dergisinin 2002-2019 yılları arasında yayımlanan bütün sayıları incelenerek tespit edilen 336 çizgi roman incelenmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, incelenen çizgi roman türündeki metinlerin tamamının TDÖP (2019)'de belirtilen“Ders Kitaplarına Alınacak Metinlerin Nitelikleri”başlığı altındaki kriterlere uygunluğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonraki aşamasında niteliklere uygunluğu tespit edilen metinlerin, TDÖP (2019)'de belirlenen zorunlu ve seçmeli (16) temalara içerik bakımından uygunluğu incelenmiştir. Bilim Çocuk dergisi arşivinde, TDÖP (2019)'de belirtilen zorunlu ve seçmeli temaların her birine içerik bakımından uygunluk gösteren çizgi roman türünde metinlerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İçeriği analiz edilen metinlerin, en çok“Kişisel Gelişim (159 metin), Bilim ve Teknoloji (151 metin) ve Çocuk Dünyası (133 metin)”temalarına; en az“Duygular (1 metin)”ve“Millî Mücadele ve Atatürk (1 metin)”temalarına uygun olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, Bilim Çocuk dergisinde yayımlanmış çizgi roman türündeki metinlerin Türkçe ders kitaplarında öğretim materyali olarak kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research titled“The Usability of Comic Book Texts in Bilim Çocuk Journal in Turkish Textbooks and Their Suitability to the Themes”; It is aimed to examine the compliance of the texts in the type of comics published in the issues of the journal between 2002-2019 with the criteria within the scope of“Qualifications of Texts to be Taken into Textbooks”and compulsory/elective (16) themes specified in Turkish Lesson Curriculum (TLC) 2019. In the research, document analysis, which is a qualitative data analysis method, was used. In the research, 336 comics that were identified by examining all the issues published by Bilim Çocuk Journal between 2002 and 2019 were examined as materials. The data obtained were analyzed by content analysis technique. As a result of the research, it was determined that all the texts in the comic book genre studied comply with the criteria under the heading“Qualifications of Texts to be Included in Textbooks”specified in the TLC (2019). At the next stage of the research, the suitability of the texts, which were found to be suitable for the qualifications, for the compulsory and elective (16) themes determined in the TLC (2019) were examined in terms of content.It has been concluded that there are comic book-type texts in the archive of the“Bilim Çocuk”Journal that correspond to each of the compulsory and elective themes specified in the TLC (2019) in terms of content. It has been determined that the texts whose content has been analyzed are at most suitable for the themes of“Personal Development (159 texts), Science and Technology (151 texts) and Children's World (133 texts)”and at least for the themes of“Emotions (1 text)”and“National Struggle and Ataturk (1 text). As a result of the research, it was revealed that comic book texts published in the ”Bilim Çocuk" Journal can be used as teaching materials in Turkish textbooks.