Diyanet Çocuk dergisindeki edebi metinlerin somut olmayan kültürel miras ögeleri açısından incelenmesi
Examination of literary texts in Diyanet Child magazine in terms of intangible cultural heritage elements
- Tez No: 806997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İHSAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Diyanet Çocuk dergisi, edebi türler, somut olmayan kültürel miras, Diyanet child magazines, litarery genres, intangible cultural heritage
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmada Diyanet Çocuk dergisinde yer alan edebi metinlerin somut olmayan kültürel miras ögeleri bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında 2017-2020 yılları arası Diyanet Çocuk dergisinde yer alan 540 edebi metin tespit edilmiş; bu metinlerden çizgi roman, öykü, biyografi, masal ve gezi yazısı türlerinden 387 edebi metin incelenmiştir. Bu metinlerdeki somut olmayan kültürel miras ögeleri betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmaya konu olan edebi türlerden en fazla çizgi roman, öykü, biyografi, gezi yazısı ve masal tespit edilmiştir. Bu türler somut olmayan kültürel miras ögeleri açısından incelendiğinde en fazla“sözlü gelenekler ve anlatımlar”mirası tespit edilmiştir. İkinci sırada“doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar”, üçüncü sırada“toplumsal uygulamalar ritüeller ve şölenler”, dördüncü sırada ise“el sanatları geleneği”mirası saptanmıştır. En az“gösteri sanatları”mirası tespit edilmiştir.“Yaşayan insan hazineleri/geleneğin ustaları”mirası ise hiç tespit edilmemiştir. Araştırmanın sonuçlarından hareketle; özellikle masal, gezi yazısı ve biyografi türlerinin arttırılması, derginin hedef kitlesine uygun edebi türlerden söyleşi, fabl, destan ve efsaneye yer verilmesi ve metinlerdeki somut olmayan kültürel miras ögelerinin zenginleştirilmesi önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim is to examine the literary texts in Diyanet Child magazine in the context of intangible cultural heritage elements. Within the scope of the research, 540 literary texts in the Diyanet Child magazine between 2017-2020 were identified; Among these texts, 387 literary texts from comics, short stories, biographies, tales and travel writings were examined. The intangible cultural heritage elements in these texts were analyzed by descriptive analysis method. Of the literary genres that are the subject of the research, comics, short stories, biographies, travel writings and tales have been identified the most. When these genres are examined in the context of intangible cultural heritage, the heritage of“oral traditions and expressions”has been detected the most. In the second, third and fourth places, the heritages of“knowledge and practices related to nature and the universe”,“social practices, rituals and feasts”and“handcraft tradition”have been detected the most respectively.“Performing arts”heritage has been identified the least, and it has been observed that the heritage of“living human treasures/masters of tradition”is not included at all. Based on the results of the research; suggestions were made to increase the number of tales, travel writings and biographies in particular, to include causeries, fables, epics and legends from literary genres suitable for the target audience of the magazine, and to enrich the intangible cultural heritage elements in the texts.