Çocukluk çağı travmalarının ve irrasyonel inançların flört şiddeti algısı üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of childhood traumas and irrational beliefs on perception of dating violence
  1. Tez No: 746556
  2. Yazar: EDA AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZLEM MESTÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, irrasyonel inançlar, flört şiddeti, flört şiddeti algısı, childhood traumas, irrational beliefs, dating violence, perceptions of dating violence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmada çocukluk çağı travmaları ve irrasyonel inançların flört şiddeti algısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmaya İstanbul'un çeşitli bölgelerinden katılan 18 yaş üstünde 179 erkek (%46,1) ,209'u (%53,9) kadın toplamda 388 kişi araştırmaya katılmıştır. Araştırmanın verileri Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği, Flört Şiddeti Algı Ölçeği ve Genel Tutum ve İnançlar Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Analizlerde, grupların karşılaştırılmasında, İkili bağımsız gruplarda Bağımsız gruplar t-testi; ikiden fazla grup içeren değişkenlerin karşılaştırılmasında ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırmada, psikolojik, fiziksel ve cinsel flört şiddetine ilişkin tutumları ve genel inanç ve tutumlarının arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla Pearson Korelasyonu uygulanmıştır, İlişkili olduğu saptanan değişkenler arasında genel tutum ve inançların flört şiddetine ilişkin tutumlarının üzerindeki yordayıcılığını incelemek amacıyla, hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır, Analizlerde anlamlılık değeri 0,05 ve 0,01 düzeyinde alınmıştır. Araştırmanın sonucunda çocukluk çağı travmalarının ve irrasyonel inançların flört şiddeti algısı ile pozitif yönde anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmüştür. Fiziksel ihmal öyküsü ve irrasyonel düşüncelerin varlığının bireylerin psikolojik flört şiddetine ilişkin onaylayıcı tutumların yordayıcısı olduğunu göstermektedir. Fiziksel ihmal ve fiziksel istismar öyküsü ile irrasyonel düşüncelerin varlığının bireylerin cinsel flört şiddetine ilişkin onaylayıcı tutumların yordayıcısı olduğunu göstermektedir. Ayrıca İrrasyonel düşüncelerin varlığının bireylerin fiziksel flört şiddetine ilişkin onaylayıcı tutumların yordayıcısı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between childhood traumas and irrational beliefs on the perception of dating violence was examined. A total of 388 people, 179 men (46.1%) and 209 (53.9%) women, over the age of 18 participated in the research from various regions of Istanbul. The data of the study were collected using Demographic Information Form, Childhood Trauma Scale, Dating Violence Perception Scale and General Attitudes and Beliefs Scale. In analysis, comparison of groups, Independent groups t-test in paired independent groups; One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was applied in the comparison of variables containing more than two groups. In the study, Pearson Correlation was applied to examine the relationship between attitudes towards psychological, physical and sexual dating violence and their general beliefs and attitudes. Among the variables found to be related, hierarchical regression analysis was applied to examine the predictor of general attitudes and beliefs on attitudes towards dating violence, Significance value in the analyses. It is taken at 0.05 and 0.01 levels. As a result of the research, it was seen that childhood traumas and irrational beliefs were positively and significantly related to the perception of dating violence. It shows that the history of physical neglect and the presence of irrational thoughts are predictors of individuals' affirmative attitudes towards psychological dating violence. It shows that the history of physical neglect and physical abuse and the presence of irrational thoughts are predictors of affirmative attitudes towards sexual dating violence. It also shows that the presence of irrational thoughts is a predictor of affirmative attitudes towards physical dating violence.