Üniversite öğrenimi gören öğrencilerin kent kimliği algısı: Amasya örneği
Urban identity perception of university students: The example of Amasya
- Tez No: 839195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAY ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Kimliği, Kent Algısı, Amasya Üniversitesi, Amasya, City, Urban Identity, Urban Perception, Amasya University, Amasya
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
İnsan ihtiyaçları çerçevesinde şekillenen kentler, geçmişten günümüze yerleşim alanı olmakla birlikte uygarlıkların ve kültürlerin oluştuğu, geliştiği ve büyüdüğü alanlar olmuştur. Kentler farklı işlevlere sahip, mekâna bağlı olarak farklı fiziksel, sosyal, kültürel, ekonomik özellikler göstermiştir. Bu özellikler ile kentlerde özgün kimlikler, kimlik unsurları oluşmuştur. Kent kimliği ve kent kimlik unsurları ön plana çıkmak açısından sürekli yarış halinde olan kentler açısından en önemli rekabet araçlarından olmuştur. Bu sebeple kent kimliği önemi giderek artan her dönem güncel tutulması gereken bir kavramdır. Her alanı belirli bir ölçüde etkileyen başta sanayi devrimi olmak üzere yaşanan küreselleşme, teknolojik gelişmeler kentleri de etkilemiştir. Yaşanan değişimlerin ve gelişmelerin etkisiyle kentler günden güne birbirlerine benzemiş aynılaşarak özgünlüklerini kaybetmişlerdir. Kent kimliklerinin bozulduğu, kimliksiz kentlerin artış gösterdiği günümüz şartlarında markalaşmak, imaj sahibi olmak, ön plana çıkmak açısından kimlikli olmak daha da önemli hale gelmiştir. Kentin anlam kazanmasında, yaşam kalitesinin artmasında ve gelişmesinde etkili olan aktörlerden birisi de kentteki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerdir. Farklı kentlerden gelip üniversite öğrenimi gördüğü kent ile doğup büyüdüğü kenti karşılaştırma fırsatı bulan öğrencilerin ve yaşadığı kente ait olumlu düşünceler çerçevesinde kentte kalıp üniversite öğrenimi görmek isteyen öğrencilerin kentin gelişimine sağlayacakları ekonomik, sosyal, kültürel katkıları düşünüldüğünde bir kentin kimliğinin ne şekilde algılandığı önem taşımaktadır. Bu araştırma Amasya Üniversitesi'nde öğrenim gören Amasya ili ve Merzifon ile Gümüşhacıköy ilçelerine diğer kentlerden gelen veya kentte ikamet eden lisans ve önlisans düzeyindeki üniversite öğrencilerinin kent hakkında fikirlerini belirlemek, kent kimliğine olan bakış açılarını öğrenmek, özellikle öğrenim görmeye gelenlerin kent hakkındaki görüşlerini değerlendirmektedir. Üniversite öğrencilerinin kent algısı tespit edilerek Amasya kent kimliğini korumak, güçlendirmek, Amasya'yı daha aktif ve cazip bir kent haline getirmek için politika yapıcılara, uygulayıcılara, yerel yöneticilere veri ve öneri sağlamaktır. Bu kapsamda Amasya Üniversitesi Amasya kent merkezi ve Merzifon ile Gümüşhacıköy ilçelerinde lisans ve önlisans düzeyinde eğitim gören 2022- 2023 öğretim yılı güz yarıyılına kayıtlı öğrencilere tesadüfî örneklem yöntemi ile anket uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla değerlendirilip yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde; Amasya'nın tarihi bir kent kimliği olmasına rağmen üniversite öğrencilerinin beklentilerini karşılaması açısından yetersiz kaldığı, ilçelerinin ise kent kimliğine sahip olmadığı üniversite öğrencilerinin Merzifon ve Gümüşhacıköy ilçelerinde öğrenim görmekten genel itibariyle mutsuz oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cities, shaped around human needs, have been settlements from past to present, but also areas where civilizations and cultures are formed, developed and grown. Cities have different functions and have different physical, social, cultural and economic characteristics depending on the place. With these features, unique identities and identity elements have been formed in cities. Urban identity and urban identity elements have become one of the most important means of competition for cities that are constantly competing in terms of coming to the fore. For this reason, urban identity is a concept that should be kept up-to-date in every period of increasing importance. Globalization, especially the industrial revolution, which affects every field to a certain extent, and technological developments have also affected cities. With the effect of the changes and developments, cities have become similar to each other day by day and have lost their originality. In today's conditions, where urban identities have deteriorated and cities without identity have increased, it has become even more important to become a brand, to have an image, and to have an identity. One of the actors that are effective in making the city meaningful, increasing the quality of life and developing it is the students studying at the universities in the city. Considering the economic, social and cultural contributions of students who come from different cities and have the opportunity to compare the city where they were born and grew up with the city they were born and grew up in, and the students who want to stay in the city and study at university within the framework of positive thoughts about the city they live in, it is important how the identity of a city is perceived. This research evaluates the opinions of undergraduate and associate degree university students studying at Amasya University, coming from other cities or residing in the province of Amasya and Merzifon and Gümüşhacıköy districts, about the city, learning their perspectives on the urban identity, and especially the views of those who come to study about the city. It is to provide data and suggestions to policy makers, practitioners and local administrators in order to protect and strengthen the urban identity of Amasya, to make Amasya a more active and attractive city by determining the city perception of university students. In this context, a questionnaire was applied to the students enrolled in the fall semester of the 2022-2023 academic years, studying at the undergraduate and associate degree levels in Amasya city center and Merzifon and Gümüşhacıköy districts, with a random sampling method, and the obtained data were evaluated and interpreted through the SPSS program. Within the framework of the results obtained; It has been determined that although Amasya has a historical urban identity, it is insufficient in terms of meeting the expectations of university students, and the university students whose districts do not have a city identity are generally unhappy with their education in Merzifon and Gümüşhacıköy districts.