Toplumsal cinsiyet algısı ve dindarlık ilişkisi
The relationship between gender perception and religiosity
- Tez No: 746589
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Sosyoloji, Religion, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyet, Din, Dindarlık, Kadın, Gender (Social Gender), Sexuality, Religion, Religiosity, Woman. 22
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Araştırmanın konusu, toplumsal cinsiyet algısı ile dindarlık arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu çerçevede, cinsiyet türleri, cinsiyete bağlı roller ve cinsiyet farklılıklarının yaşam tarzı ve dindarlık üzerindeki etkileri, çeşitli değişkenlerle dindarlık ve toplumsal cinsiyet algısı arasındaki ilişki de araştırma kapsamındadır. Tezin amacı, toplumsal cinsiyet algısı ile dindarlık arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Bu bağlamda sosyodemografik değişkenlerle dindarlık ve toplumsal cinsiyet algısı arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi de amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini,01.01.2021/25.06.2021 tarihleri arasında ülkemiz sınırları içerisinde yaşayan bireyler oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasında Etik Kurulu onayı çerçevesinde ve“seçkisiz örneklem”metodu ile 'docs.google.com' adresli elektronik ortamda hazırlanan anket tekniği, verilerin değerlendirilmesinde ise istatistik yöntem kullanılmıştır.Araştırma verileri, araştırmanın örneklemini teşkil eden 179 kadın 156 erkek olmak üzere, tesadüfî yöntemle seçilmiş olan toplam335 katılımcı üzerinden elde edilmiştir.Örneklem grubuna, tümünün sözlü onayları alındıktan sonra, Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği, Motivasyonel Dindarlık Ölçeği, katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumu, gelir durumu, hayatının çoğunu geçirdiği yaşam yeri, medeni hali vb. bilgileri içeren araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik değerlendirme programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Araştırmamızın temel problemi,“dindarlık ile cinsiyet algısı arasında ilişki var mıdır? Varsa bu ilişkinin yönü nedir?”şeklindedir. Araştırmadan, katılımcıların motivasyonel dindarlık düzeylerinin ve toplumsal cinsiyet algısı düzeylerinin yüksek seviyede olduğu sonucu elde edilmiştir. Ölçekler arası ilişki incelendiğinde ise, ölçek alt boyutlarına göre farklılıklar gözlenmekle beraber toplam ölçek puanlarına bakıldığında, bireylerin dindarlık düzeyleri ile toplumsal cinsiyet algı düzeyleri arasında negatif ve düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the research is to investigate the relationship between gender perception and religiosity. In this context, gender types, gender-related roles, their effects and the effects of gender differences on lifestyle and religiosity, the relationship between various variables and religiosity and gender perception are also within the scope of the research. The aim of the thesis is to determine the relationship between gender perception and religiosity. In this context, it is also aimed to determine the relationships between sociodemographic variables and religiosity. The population of the research consists of individuals living within the borders of the T. C. State between 01.01.2021 / 25.06.2021. In the collection of data, within the framework of the approval of the Ethics Committee and with the“non-selective sampling”method, the survey technique prepared in the electronic environment at the address 'docs.google.com', and the statistical method was used in the evaluation of the data.The research data were obtained from a total of 335 participants selected by random method, 179 women and 156 men, who constitute the sample of the research. Gender Perception Scale, Motivational Religiosity Scale, gender, age, education level, income status, place of residence, marital status, etc. A personal information form prepared by the researcher was applied. The obtained data were analyzed by the SPSS statistical evaluation program. The main problem of our research is“Is there a relationship between religiosity and gender perception? If yes, what is the direction of this relationship?”is in the form. From the research, it was concluded that the motivational religiosity and gender perception levels of the participants were high. When the relationship between the scales is examined, there are differences according to the scale sub-dimensions, but when the total scale scores are examined, it is observed that there is a negative and low-level significant relationship between the religiosity levels of the individuals and their gender perception levels.