Design a single and MIMO patch antenna at 3.5GHz for 5G applications
- Tez No: 746614
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMAD ILYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anten, Metamalzemeler, Mikroşerit, Çoklu giriş noktaları, Five-Generation Wireless Telephone Technology, Antenna, Metamaterials, Microstrip, Multiple entry points
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
GSMA'ya göre, 2025 yılına kadar 5G abone sayısının 1,7 milyardan fazla aboneye sahip olması bekleniyor. Beşinci nesil ağlara, yanıt hızı, hata oranı ve bant genişliği açısından dördüncü nesil ağlarla aralarındaki büyük performans farkı nedeniyle güvenilmektedir. Araştırmacıların beşinci nesil teknolojiyle birlikte arzu ettikleri en önemli şey, Nesnelerin İnterneti veya akıllı şehirler olarak tanımlanan yerde var olan her şeyi ve her cihazı İnternet'e bağlamaktır. Nesnelerin İnterneti'nde temel ve etkileyen faktör, cihazların kablosuz olarak birbirine bağlanması için kullanılan antenler olup, anten tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör boyutu ve yüksek performansıdır. Bu bildiride, beşinci nesil teknoloji üzerinde çalışan, 3.5 GHz rezonans frekansında, metamalzeme teknolojisi kullanılarak tek ve çift yama anteni tasarlanacaktır. Meta malzeme teknolojisi, S parametresini artırarak, karı artırarak ve yamanın boyutunu küçülterek performansı artırmaya yardımcı olacaktır. Malzeme RT5880, 2.2'lik bir dielektrik sabiti ve 40 X 40 mm alt tabaka boyutu ile bir yalıtkan olarak kullanıldı, burada tasarım, aralarında bir besleme hattı bulunan iki yalıtkan katmanı olacak. Simülasyon, CST programı kullanılarak gerçekleştirilir ve sonuçlar, antenlerin bulunduğu yerde gözlemlenir. Metamaterial teknolojisi ile tasarlanan, alışılmış antene göre kazanç, S-parametresi ve yönlülük açısından belirgin bir gelişme göstermektedir. İlk etapta tek anten tasarlanacak ve metamalzeme teknolojisi ile tasarlanan arkadan aydınlatmalı anten ile normal anten arasındaki sonuçlar görülecek ve karşılaştırılacaktır. Tek antenin tasarımına bağlı olarak, 2 X 2 antenden oluşan dizi anteni tasarlanacak ve daha sonra Metamateryal teknolojisi kullanılarak tek anten ile dizi anten ve dizi anten arasındaki sonuçlardaki değişiklikler izlenecektir. ve normal anten.
Özet (Çeviri)
According to the GSMA, it is expected that by 2025 the number of 5G subscribers will have more than 1.7 billion subscribers. The fifth-generation networks are relied upon because of the large performance difference between them and the fourth-generation networks in terms of response speed, error rate and bandwidth. The most important thing that researchers aspire to with the fifth-generation technology is to connect everything and every device that exists to the Internet in what is identified as the Internet of Things or smart cities. The main and influencing factor in the Internet of Things is the antennas used in the devices to connect them to each other wirelessly, and the most important factors that must be considered when designing the antenna is the size and high performance. In this paper, a single and double patch antenna will be designed, working on the fifth-generation technology, at a resonance frequency of 3.5 GHz, using metamaterial technology. Metamaterial technology will help improve performance by increasing the S-parameter, increasing the profit and reducing the size of the patch. Material RT5880 was used as an insulator by a dielectric constant of 2.2, and the substrate size 40 X 40 mm, where the design will be of two layers of insulator with a feeding line between them. The simulation is carried out using the CST program and the results are observed, where the antennas designed with the Metamaterial technology show a clear improvement compared to the usual antenna in terms of gain, S-parameter and directivity. In the first time, the single antenna will be designed and the results will be seen and compared between the backlit antenna designed with metamaterial technology and the normal antenna. Dependent on the design of the single antenna, the array antenna will be designed, consisting of 2 X 2 antennas, and then monitor the changes in the results between the single antenna and the array antenna, as well as the array antenna using the Metamaterial technology and the usual antenna.