Detection of C-ABL tyrosine kinase and the mammalian target of rapamycin (MTOR) regulation in mouse oocyte maturation
Fare oosit maturasyonunda C-ABL tirozin kinaz ve memeli rapamisin hedefi (MTOR) düzenlenmesinin belirlenmesi
  1. Tez No: 746647
  2. Yazar: MELEK OBAIDEEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YABA UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: c-Abl, mTOR, oosit olgunlaşmas, fare, c-Abl, mTOR, oocyte maturation, mouse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışmasında, oosit gelişiminin Profaz I (PI), Metafaz I (MI) ve Metafaz II (MII) aşamalarını içeren oosit olgunlaşma sürecinde mTOR ve c-Abl'in rollerini ve mTOR ile c-Abl arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. GV aşamasındaki oositler fare ovaryum dokusundan izole edilerek, c-Abl inhibitörü olan imatinib (1 µM, 5 µM ve 10 µM) ve mTORC1 inhibitörü olan rapamisin (1000 µM) ile 16-18 saat inkübe edildi. Oosit kültürü sonrası GV, MI ve MII oranlarını kaydettik ve oositleri skorladık. Ayrıca tüm deney gruplarında kültür sonrasında GV ve MI aşamasında duraklayan oositler ile MII aşamasındaki oositlerde mTOR ve c-Abl ekspresyonunu qRT-PCR yöntemi ile mRNA düzeyinde belirledik. Rapamisinin, oosit olgunlaşmasını hızlandırdığını ancak oosit morfolojisi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu gözlemledik. 1 μM imatinib uygulamasının, oositin olgunlaşması ve morfolojisi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu belirledik. 5 μM imatinib uygulamasının, oosit olgunlaşması ve oosit morfolojisi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu gözlemledik. 10 μM imatinib uygulamasının, oosit olgunlaşması ve oosit morfolojisi üzerinde büyük ölçüde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu değerlendirdik. 1 μM ve 5 μM imatinib tedavi gruplarında c-Abl ekspresyonunun GV ve MII'de aşamasındaki oositlerde önemli ölçüde azaldığı belirlendi. c-Abl ve mTOR ekspresyonunu tüm deney gruplarında GV, MI ve MII aşamasındaki oositlerde değerlendirdiğimizde, c-Abl'i inhibisyonu sonucu mTOR ekspresyonun arttığını belirledik. Tez çalışmamızın sonucunda, mTOR ve c-Abl'in oosit olgunlaşmasında önemli rollere sahip olabileceğini ve c-Abl ile mTOR arasındaki ilişki neticesinde c-Abl inhibisyonunun mTOR ekspresyonunun artmasına neden olabileceğini belirledik. Sonuç olarak, oosit olgunlaşması sürecinde c-Abl ve mTOR'un rollerinin ortaya koyulması, oosit ve embriyo kalitesini iyileştirmemize yardımcı olacağını ve ayrıca oosit olgunlaşmasının düzenlenmesi sürecinde görev alan mekanizmalar hakkında yeni bilgiler sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we aimed to investigate the roles of mTOR and c-Abl and the relationship between them during the process of oocyte maturation which includes Prophase I (PI), Metaphase I (MI), and Metaphase II (MII) stages of oocyte development. We collected GV oocytes from mouse ovaries and then treated them with imatinib (1 µM, 5 µM and 10 µM) which is a c-Abl inhibitor and rapamycin (1000 µM) which is an mTORC1 inhibitor for 16 hr. We then evaluated the developmental potential of GV oocytes to MII stage. We recorded the rate of GV, MI and MII oocytes after the culture period and scored them. We also evaluated mRNA levels of mTOR and c-Abl with qRT-PCR in GV, MI and MII oocyte stages in all experimental groups. According to our findings, Rapamycin had a slightly positive effect on the rate of oocyte maturation while it had a slightly negative effect on the oocyte morphology. On the contrary (Interestingly), the mRNA expression of mTOR in GV, MI and MII oocytes in the rapamycin group did not decrease. Imatinib had a negative effect on both oocyte maturation and morphology in a dose-dependent manner. While 1 μM imatinib had a slightly negative effect, 10 μM imatinib had a greater negative effect on the rate of oocyte maturation and morphology. mRNA expression levels of c-Abl in GV and MII significantly decreased in 1 μM and 5 μM imatinib treatment groups. The qRT-PCR results that compared the mRNA expression levels of c-Abl and mTOR in the GV, MI and MII oocytes in all experimental groups showed that c-Abl inhibition led to an increase in mTOR expression. In this thesis, we suggest that mTOR and c-Abl may have important roles in oocyte maturation. Moreover, we have shown that c-Abl inhibition leads to an increase in mTOR activity. In conclusion, understanding the roles of c-Abl and mTOR during oocyte maturation will help us improve oocyte and embryo quality and also will provide new insights into mechanisms underlying the regulation of oocyte maturation.