An investigation into students' and teachers' perceptions of the factors motivating high school students to participate in English classes at international schools in Istanbul
İstanbul'daki uluslararası liselerde İngilizce öğrenme motivasyonu ile ilgili öğretmen ve öğrencilerin tutumları
- Tez No: 746665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Kişilik, Beceriler, Öz Güven, Geri Bildirim, Motivation, Personality, Skills, Self-Confidence, Praise
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Öğrenci motivasyonun İngilizce öğretmenlerinin karşılaştığı yaygın bir sorun olması, İngilizce derslerinde öğrencileri derse katılıma ve ilgilenmeye motive etmeyi son yıllarda önemli bir araştırma konusu yapmaktadır. Literatürde öğrencilerin öğrenci motivasyonuna karşı tutumlarını ölçen çalışmalar olmasına rağmen, öğretmenlerin algılarını ölçen çalışmalar mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı, İstanbul'da bulunan uluslararası okullarda İngilizce derslerine öğrenciyi katılıma motive etme konusuyla ilgili öğrenci ve öğretmen tutumunu araştırmaktır. Bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla, nicel ve nitel bilgi toplama araçlarını içeren karma yöntemle bilgi toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırma, İstanbul'da bulunan iki uluslararası okulda 100 öğrenci ve 109 öğretmenin katılımcı olduğu anket ve mülakattan oluşmaktadır. Araştırma bulguları, öğretmen ve öğrencinin öğretmenin kişiliğinin ve öğretmenlik becerilerinin en önemli motivasyon sebebi olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, araştırma bütünleşmeci motivasyon, pozitif geri bildirim, öz güven ve ders içeriği ile ilgili öğrenci ve öğretmenin bakış açılarında bir fark olduğunu göstermektedir. Ancak, demografik bilgiler açısından, sonuçlar öğretmenlerin demografik bilgileri ve tutumları arasında önemli bir fark olmadığını göstermektedir. Örneğin, öğretmenlerin yaşları değerlendirildiğinde, öğrenci motivasyon algıları değişim göstermemektedir. Sonuç bölümünde öğrenciyi İngilizce derslerine katılıma ve ilgilenmeye motive etme ile ilgili çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Motivating students to participate and engage in English classes has recently become a key interest of research as student motivation is a common problem English language instructors face in the language classroom. Although there is much research on learners' attitudes towards student motivation and engagement, teachers' perceptions of the research topic are not available in the literature. This study aims to explore students' and teachers' perceptions of motivating students to participate in English classes at international schools in Istanbul. To achieve the objectives of the research, a mixed-methods research design involving the elements of qualitative and quantitative data was adopted. The participants were 100 students and 109 teachers. A questionnaire for students and a questionnaire for teachers were administered at two international schools in İstanbul. The findings of the study demonstrate that both students and teachers perceive teacher personality and teaching skills as the most important motivational factors. The results also show that there is a difference between students and teachers' perceptions of impacts of the integrative factors, teachers' praise, self-confidence and course-specific factors. However, as far as the demographic variables are concerned, the results reveal that there is no significant difference between teachers' demographic variables and their perceptions of the motivational factors. For example, teachers' perceptions of the motivational factors do not change, considering different age groups. Some recommendations were made about the ways to motivate students to participate and engage in English classes.