An evaluation of the ELT coursebooks used in international schools in Istanbul concerning the CLT principles
İletişimsel dil öğretimi yönteminin temel özelliklerinin İstanbul'daki uluslararası okullarda kullanılan İngilizce ders kitaplarına yansımasının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 746668
  2. Yazar: OUSAMA ALMASSRY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Iletişimsel Dil Öğretimi, Değerlendirme, Uygulama, Kazanımlar, Ders Kitabı Seçme, Öğrenci Ihtiyaçları, Etkileşim, Communicative Language Teaching, Evaluation, Implementation, Outcomes, Coursebook Selection, Learner Needs, Interaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İletişimsel Dil Öğretimi 1990'lardan beri yabancı dil öğretimi ve öğreniminde önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bu dil öğretim yöntemi, günümüz yabancı dil öğretimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bundan dolayı, yazarlar okullarda kullanılan İngilizce ders kitaplarını iletişimsel dil öğretimi prensiplerini göz önünde bulundurarak yazmaktadır. Literatürde ders kitaplarının değerlendirilmesi ile ilgili birçok araştırma bulunmaktadır, ancak ders kitaplarının iletişimsel dil öğretimi prensiplerine uygun olup olmadığı ile ilgili öğretmenlerin görüşlerini yansıtan bir çalışma mevcut değildir. Bu yüzden, araştırmacı bu çalışmada uluslararası okullarda kullanılan İngilizce ders kitaplarının iletişimsel dil öğretiminin hangi yönünü yansıtıp yansıtmadığı ile ilgili İngilizce öğretmenlerinin düşüncelerini araştırmayı amaçlamaktadır. Hedefleri gerçekleştirme amacıyla nicel ve nitel bilgi toplama araçlarını içeren karma yöntemle bilgi toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 135 İngilizce öğretmeninin katılımcı olduğu anket ve 10 İngilizce öğretmeninin katılımcı olduğu mülakattan oluşmaktadır. Araştırmanın bulguları birçok öğretmenin İngilizce ders kitaplarının iletişimsel dil öğretiminin prensiplerine uygunluğu ile ilgili memnuniyeti ortaya koymaktadır. Elde edilen diğer bir sonuç ise, İngilizce öğretmenlerinin kullandıkları İngilizce ders kitaplarının iletişimsel dil öğretim yönteminin özelliklerini yansıttığının farkında olmasıdır. Ayrıca, katılımcıların yaş, cinsiyet, nitelik ve öğretmenlik tecrübesi gibi demografik özelliklerin İngilizce ders kitabı seçme süreci üzerinde az bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ancak, ders kitabı seçiminden okul yönetiminin sorumlu olduğu ve öğretmenlere seçim yapmalarına izin verilmediği görülmüştür. Bu bulgular, uluslararası okullarda ders kitabı seçme süreciyle ilgili yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etmektedir. Mükemmel bir dil öğretim yöntemi olmamasına rağmen, öğretmenler öğrencinin ihtiyacı, hedefi ve tercihini önemsemeli ve iletişimsel dil öğretim yöntemini takip etmelidir. Ders kitabı seçerken ve bir dil programına uygunluğunu değerlendirirken, iletişim, etkileşim, dilin dört becerisinde akıcılık, dil dört becerisinin birbiriyle bağlantılı olması, mikro alt becerilerin gelişimi ve her dersin bir iletişimsel bir amacının olması ile ilgili olarak öğretmenler hangi ders kitabının en iyi kazanımları yaratacağını düşünmek zorundadır.
Özet (Çeviri)
Communicative Language Teaching has been a major interest of research in foreign language teaching and learning since the 1990s. This way of teaching has a major influence on current foreign language teaching. Therefore, coursebook writers have recently published coursebooks, considering the principles of communicative language teaching. There is much research on coursebook evaluation in the literature; however, the issue of whether coursebooks reflect communicative language teaching principles needs to be analysed. Therefore, the researcher aims to explore English language teachers' perceptions of coursebook evaluation at international schools in Istanbul, considering the principles of communicative language teaching. To achieve the objectives, the present study has employed a mixed-methods research design, which involves both quantitative and qualitative elements. Data collection tools that this study employed consist of an online questionnaire that was responded to by 135 participants and a semi-structured interview with ten participants conducted at international schools in Istanbul. The findings of this study indicate that most teachers show satisfaction with their coursebooks, concerning the implementation of communicative language teaching principles. English language teachers at international schools are also aware of the implementation of these principles in the coursebooks they have chosen. In addition, the socio demographic variables of age, gender, qualification and teaching experience are shown to have a slight impact on the coursebook selection process. However, the results indicate that it is the school administration that selects the coursebook; teachers are not allowed to make their choices, considering their teaching priorities. These findings have significant implications for gaining new insight into the coursebook selection process in international schools. Although there is no best way to teach English, teachers should follow the principles of communicative language teaching in the language classroom to be able to meet learner needs, goals and interests. When choosing and evaluating the effectiveness of a coursebook for a course, they should think about which coursebook will produce the best outcomes in terms of communication, interaction, fluency in four skills, skill integration, development of sub-skills and communicative aim of a lesson.