The role of KLK10 gene (RS7259451) polymorphisms in susceptibility to non-small cell lung cancer
Küçük hücreli olmayan akciğer kanserine duyarlılıkta KLK10 geni (RS7259451) polimorfizminin rolünün araştırılması
- Tez No: 746729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, KHOAK, polimorfizm, KLK10, rs7259451, Non-small cell lung cancer, NSCLC, polymorphism, KLK10, rs7259451
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde COVID-19 hastalığı ile birlikte akciğer kanserinin özellikle KHOAK'nin önemi artmıştır. Ayrıca diğer kanserler arasında en ölümcül ikinci kanser olması nedeniyle de önemlidir. Kallikrein 10 (KLK10), kallikrein ailesinin 15 üyesinden biridir. Bir serin proteazdır ve ayrıca prostat ve prostat malign hücrelerinde tümör baskılayıcı protein potansiyeline sahiptir. Bu çalışmanın amacı, KLK10 geninin (rs729451) KHOAK'deki etkisinin gözlemlenmesidir. 48 KHOAK hastası ve 46 sağlıklı kontrol grubundan kan örneği alındı. DNA İzolasyon Robotu kullanılarak kan örneklerinden tüm DNA izole edildi. Daha sonra KLK10 tespit kiti kullanılarak Real-Time PCR (RT-PCR) yapmak için DNA örnekleri hazırlandı. RT-PCR sonrası hem hasta hem de kontrol gruplarından allelik değerler elde edildi. Daha sonra Fisher's Exact Testleri ve Ki-kare testleri kullanılarak SPSS 26.0'da istatistiksel analizler yapıldı ve sayısal değerler elde etmek için Student t-testi kullanılmıştır. 0,05'ten küçük veya 0,05'e eşit olan P değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilir. Analize göre hastalarda GG doğal tip homozigot %52,1 (n=25), GT heterozigot %45,8 (n=22) ve TT %2,1 (n=1) kaydedildi. Ayrıca kontrol grubunda GG doğal tip homozigot %60,9 (n=28), GT heterozigot %32,6 (n=15) ve TT %6,5 (n=3) elde edilmiştir. Ayrıca hastalarda G alleli %80,2 (n=72) ve T alleli %19,8 (n=24), kontrol grubunda G alleli %77,2 (n=71) ve T alleli %22,8 (n=21) idi. Kontrol grubunda TT genotipi üç kat daha fazlaydı (p=356). Bu bulgular, TT genotipinin bir taşıyıcı genotip olduğunu düşündürmektedir. Bununla birlikte, TT genotiplerinin sayısı (hem kontrol hem de hasta) oldukça düşük olduğundan daha fazla araştırma gerektirir. Sonuç olarak, kontrol ve hasta grupları arasında KLK10 polimorfizminde (rs7259451) istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. TT genotipinin bir koruyucu gen olması mümkündür. Öte yandan, daha fazla araştırma zaten gereklidir. Belki de bu çalışma daha geniş veya çeşitli bir popülasyon dahil edilerek geliştirilebilir. Diğer taraftan, bu gendeki alternatif SNP'ler araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the COVID-19 disease, the significance of lung cancer specially NSCLC has increased. Moreover, it is also important because it is the second most deadly cancer among other cancers. Kallikrein 10 (KLK10) is one of 15 kallikrein family members. It is a serine endopeptidase and also it has a potential of tumor suppressor protein in prostate and prostate malignant cells. The aim of this study, observation of the impact of KLK10 gene (rs729451) in NSCLC. Blood sample were collected from 48 NSCLC patient and 46 healthy control groups. All DNA isolated from blood samples by using DNA Isolation Robot. Then DNA samples were prepared to make Real-Time PCR (RT-PCR) by using KLK10 detection kit. After RT-PCR, allelic discrimination was obtained from both patient and control groups. Then statistical analyzes were done in SPSS 26.0 by using Fisher's Exact Tests and Chi-square tests and also student's t-test was utilized to get numerical values. P values less than or equals to 0.05 are considered statistically significant. According to analysis, GG wild type homozygote 52.1% (n=25), GT heterozygote 45.8% (n=22) and TT 2.1% (n=1) has been recorded in patient. In addition to this, GG wild type homozygote 60.9% (n=28), GT heterozygote 32.6% (n=15) and TT 6.5% (n=3) has been obtained in control group. Moreover, G allele 80.2% (n=72) and T allele 19.8% (n=24) in patient, and G allele 77.2% (n=71) and T allele 22.8% (n=21) in control group. In the control group, the TT genotype was three times greater (p=356). These findings suggest that the TT genotype is a carrier genotype. Nonetheless, the number of TT genotypes (both control and patient) was extremely low, requiring more research. As a consequence, there is no statistically significant difference in KLK10 polymorphism between the control and patient groups (rs7259451). It's possible that the TT genotype is a carrier gene. More research, on the other hand, is already required. Perhaps this study might be improved by include a broader or diverse population. Otherwise, alternative SNPs in this gene can be investigated.