Farklı etiyolojiye sahip dişeti büyümelerinde fibrotik komponentin immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi
Immunohistochemical evaluation of the fibrotic component in gingival enlargements with different etiologies
- Tez No: 746769
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KURU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dişeti hiperplazisi, immünohistokimya, TGF-beta1, SMAD-2 protein, SMAD-7 protein, Gingival hyperplasia, immunohistochemistry TGF-β1, SMAD-2 protein, SMAD-7 protein
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: İlaca bağlı (İBDB), enflamatuvar (EDB) ve herediter (HGF) etiyolojiye sahip dişeti büyümelerinin klinik ve transforme edici büyüme faktörü (TGF-β1), SMAD-2 ve SMAD-7 ekspresyonlarının immünohistokimyasal olarak incelenmesi ve sistemik ve periodontal sağlıklı dokular ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya EDB, İBDB, HGF görülen hastalar ile periodontal olarak sağlıklı (kontrol grubu) bireyler olmak üzere toplam 46 kişi dahil edildi. Tüm çalışma gruplarında cerrahi olmayan periodontal tedavi sonrası plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondalama derinliği, sondalamada kanama, fotoğrafik ve modelde ölçülen dişeti büyümesi indekslerini içeren periodontal klinik parametreler ölçüldü. Cerrahi periodontal tedavi esnasında eksize edilen dişeti dokularının histopatolojik ve TGF-β1, SMAD-2 ve SMAD-7 molekülleri için immünohistokimyasal analizleri yapıldı. Bulgular: Klinik değerlendirmede, EDB ve İBDB gruplarında Pİ ve Gİ değerleri hariç diğer klinik parametrelerin kontrol grubuna göre yüksek olduğu tespit edildi (p0,05). Sonuç: Çalışmamız dişeti büyümesinde gözlenen boyutsal artışın epitel tabakasında kalınlaşma ve bağ dokusundaki artıştan kaynaklandığını göstermiştir. Ayrıca fibrozis mekanizmasında rol alan TGF-β1, SMAD-2 ve SMAD-7'ın dokularda tespit edilmesi dişeti büyümelerinde fibrotik içeriğin varlığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine immunohistochemically the expression of transforming growth factor (TGF-β1), SMAD-2 and SMAD-7 in gingival tissues of drug-induced (DIGE), inflammatory (IGE) and hereditary gingival fibromatosis (HGF) patients, investigate clinically and compare them with systemic and periodontally healthy tissues. Material and Method: A total of 46 participants, including IGE, DIGE and HGF patients and periodontally healthy (control group) individuals were included in this study. Following nonsurgical periodontal treatment plaque index (PI), gingival index (GI), probing depth (PD), bleeding on probing (BOP), plaster model and photographic gingival enlargement (GE) scores were measured. The excised gingival tissues were obtained during periodontal surgery and used for histopathological and immunohistochemical analyses for TGF-β1, SMAD-2 and SMAD-7. Results: All clinical parameters of IGE and DIGE groups were statistically higher than the control group (p0,05). Histopathological analysis revealed that the total histopathologic score was significantly higher in the IGE and DIGE groups compared to the control group (p0,05). Conclusion: Our study revealed that the dimensional increase observed in GE was due to the epithelium thickening and the increase in the connective tissue. In addition, the detection of TGF-β1, SMAD-2 and SMAD-7 in GE tissues proved the presence of fibrotic component in GE.