Saz yolu üslûbunun gelişimi ve içerisinde yer alan mitolojik figürlerin analizi
The development of the saz yolu style and the analysis ofmythological figures inside them
- Tez No: 746823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ASLİHAN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Şahkulu, saz yolu, mitoloji, ejderha, zümrüd-ü anka, ki'lin, melek, peri, Türk Sanatı, Shahquli, saz yolu style, mythology, dragon, phoenix, chi'lin, angel, fairy, turkish art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Saz yolu üslûbu içerisinde yer alan, Türk mitolojisi ve ikonografisindeki efsanevi figürlerin anlamlarını araştırmak, uygulandığı sanat eserlerini belirlemek ve buna bağlı olarak araştırmayı görsel öğeler ile destekleyip Türk süsleme sanatları envanterine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak görsel ve teorik literatür taraması yapılmıştır. Bu literatür taraması ile birlikte saz yolu üslûbunun desen ve motif özellikleri incelenmiş ve açıklayıcı bir anlatımla tezde ortaya konulmuştur. Türk mitolojisindeki efsanevi figürlerin saz yolu üslûbu içerisinde yer alan örnekleri bir araya getirilmiş ve görsel nitelikli bir envanter çıkarılmıştır. Saz yolu üslûbunun yaratıcısı Şahkulu'nun sanatçı kimliği ve onun saz yolu üslûbunda yaptığı eserler incelenmiştir. Edebi yönü ile kaleme aldığı divan şiirlerine ulaşılmıştır. Müze kayıtları, koleksiyonlar, akademik kitap, dergi ve makaleler incelenerek saz yolu üslûbuna konu olmuş efsanevi varlıklar belirlenmiştir. Bu veriler tezde kronolojik bir gelişim içerisinde düzenlenmiştir. Motifler ve figürler köken-anlam yönünden incelenmiştir. Çizim teknikleri ile birlikte üslup gelişim süreci ele alınmıştır. Bu tezden sonra bu konuda çalışacak kişilere kaynak oluşturması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to investigate the meanings of the legendary figures in Turkish Mythology and iconography in the saz yolu style, to determine the works of art to which they are applied, and accordingly to contribute to the inventory of Turkish decorative arts by supporting the research with visual elements. Visual and theoretical literature review was conducted using the qualitative research method. With this literature review, the pattern and motif features of the saz yolu style were examined and revealed in the thesis with an explanatory expression Examples of legendary figures in Turkish mythology made in this style were brought together and a visual inventory was drawn up. The artist identity of Şahkulu, the creator of the saz yolu style, and his works in the saz yolu style were examined. The divan poems that he wrote with his literary aspect were reached. By examining museum records, collections, academic books, journals and articles, legendary beings that have been the subject of the saz yolu style were determined. These data are arranged in a chronological development in the thesis. Motifs and figures were examined in terms of origin and meaning. The stylistic development process is discussed together with the drawing techniques. After this thesis, it is important in terms of creating resources for people who will work on this subject.