Heykelin toplumsal olgu ve olaylar ilişkisinde nesne metaforu
Object metaphor in the relation of sculpture to social fact and events
  1. Tez No: 746828
  2. Yazar: İLHAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Metafor, Nesne, Olgu, Olay, Toplum, Heykel, Metaphor, Object, Phenomenon, Event, Society, Sculpture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Metafor Aristoteles'in düşünce temeline dayanarak diğer düşünürlerin tamirat ve tadilatı ile yorumlanmıştır ve kısaca bir şeyden bir şeye anlam aktarımı olarak tanımlanmaktadır. Metafor bilim, eğitim, edebiyat ve sanat alanında kullanılmaktadır. Düşünme alanından görme alanına metafor sistemi ile değişime uğrayan genişletilmiş, ikna edici ve kasıtlı üretilmiş metaforlar, geleneksel bilinenlerin dışında yeniden üretim için nesneleri kullanır. Sanat alanında ve gerçekte nesne ve metaforik nesnenin izahı; ismi olan var olan her şey nesne, değişime uğrayan, güçlenen, vurgulu, anlaşılır ve ifadeyi etkili kılan nesnede metaforik nesne şeklindedir. Özellikle yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra sanat alanında metafor oldukça fazla kullanılmıştır. Heykel sanatında kullanılan metaforlar toplumu ilgilendiren olgu ve olaylar çerçevesinde savaş, şiddet, sömürü, göç bazen de sevgi ve barış gibi konular hakkında yapılan sanatsal çalışmalarda görülmektedir. Sanatçı, olay ve metafor işbirliğinden oluşan sanat yapıtları her sanatçının kendi yaşadığı toplumun ifade dili olma ve zihinsel düşüncenin hitap etme biçimlerini açığa çıkarmayı başarmıştır. Heykelde metafor sistemi toplumsal olgu ve olaylar ile ilgili yapılan sanatsal çalışmalarda yeni kavramlar ve aktarım biçimleri üretmiştir.
Özet (Çeviri)
Metaphor has been interpreted with the repair and modification of other thinkers based on Aristotle's thought, and it is briefly defined as the transfer of meaning from something to something. Metaphor is used in science, education, literature, and art. Extended, persuasive, and deliberately produced metaphors, which have changed from the field of thinking to the field of vision with the metaphor system, use objects for reproduction outside of traditional knowledge. Explanation of object and metaphorical object in the field of art and reality; Everything that exists with a name is in the form of an object, a metaphoric object in the object that changes, becomes stronger, emphatic, intelligible, and makes the expression effective. Especially after the second half of the twentieth century, metaphor has been used quite a lot in the field of art. Metaphors used in the art of sculpture are seen in artistic works on subjects such as war, violence, exploitation, migration, and sometimes love and peace within the framework of phenomena and events that concern society. The works of art, which are composed of artist, event, and metaphor collaboration, have succeeded in revealing how each artist is the language of expression of the society in which he lives and the ways of thought. The metaphor system in sculpture has produced new concepts and forms of transfer in artistic studies about social phenomena and events.