Kefilin sorumluluğunun kapsam ve şartları
Scope and conditions of the guarantor's responsibility
  1. Tez No: 746848
  2. Yazar: ŞÜKRÜ EKREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Surety, Responsibility, Contract, Guarantor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tezin amacı, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde kefalet sözleşmesinde kefilin sorumluluğunun kapsamı ve bu sorumluluğa başvurulabilmesinin şartlarının belirlenmesidir. Tez, giriş ve üç ana bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Girişte, kefilin sorumluluğunun, gerek 818 sayılı Eski Borçlar Kanunu'nun yürürlükte olduğu dönemde gerekse de 6098 sayılı kanunda hangi kapsam ve şartlar ile düzenlendiği konusunda genel bilgi verilmiştir. Birinci bölüm, iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda kefalet sözleşmesinin tanımı üzerinde durulmuştur. İkinci kısımda ise ana tez konusunun daha iyi değerlendirilebilmesi için kefalet sözleşmesinin hukuki niteliği ve özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölüm, iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, kefilin kanundan doğan sorumluluğu üzerinde durulmuş ve uygulamada ortaya çıkan bazı özel durumlar hakkında doktrindeki görüşlere yer verilerek, konuya ilişkin kişisel önerilerde bulunulmuştur. İkinci kısımda ise, 6098 sayılı Borçlar kanunun cevaz verdiği ölçüde kefilin sözleşmeden kaynaklanan sorumluluğuna değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise, tanımı yapılarak özellikleri hakkında bilgi verilen kefalet sözleşmesinde, sorumluluğunun kapsamı belirlenen kefilin, hangi şartlar dâhilinde bu sorumluluğuna gidilebileceği üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm, 3 ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, esas kefalet türü olan adi kefalet sözleşmesi, ikinci kısımda uygulamada en sık karşılaşılan müteselsil kefalet sözleşmesi ve üçüncü kısımda ise diğer kefalet sözleşmesi türleri yönünden kefile başvuru şartları üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimler; Kefalet, Sorumluluk, Sözleşme, Kefil
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to determine, within the framework of the Turkish Code of Obligations No. 6098, the scope of the guarantor's responsibility in surety contract, and the conditions he or she is required to meet to undertake this responsibility. The thesis consists of an introduction, three main chapters and final. In the introduction, general information is given about the scope and the conditions under which the responsibility of the guarantor was regulated both in the period when the Code of Obligations No. 818 was in force and in the Turkish Code of Obligations No. 6098. The first chapter consists of two main sections. In the first section, the definition of the suretyship contract is emphasized. In the second section, information about the legal nature and features of the suretyship contract is given with a view to better evaluating the main thesis topic. The second chapter of the thesis consists of two main sections. In the first section, the responsibility of the guarantor arising from the law was emphasized and personal suggestions were made by giving place to the opinions in the doctrine regarding some peculiar situations that occur in practice. In the second section, the responsibility of the guarantor arising from the contract is mentioned to the extent permitted by the Code of Obligations No. 6098. In the third chapter, after defining the nature of surety contract and providing information about its main features, the conditions under which the guarantor, whose scope of responsibility is determined in the surety contract, could be held responsible are discussed. The third chapter consists of three main sections. In the first section, the ordinary surety contract, which is the main surety type; in the second section, the joint surety agreement, which is the most frequently encountered type; in the third section, the conditions for applying for suretyship in terms of other types of surety contracts are emphasized.