Felsefi danışmanlığın kişinin kendine yerleşmesine katkısı
The contribution of philosophical counseling to self-implantation
  1. Tez No: 746852
  2. Yazar: DİLEK ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: The phenomenon of“being in-between”, philosophical counseling, self-settlement”, singular-universal tension”
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tarihsel ve kültürel bir canlı olan insan, aynı zamanda toplumsal bir varlık olarak tüm bildikleri ve sorumluluklarıyla yaşamın içindedir. Eylem dünyasında bir ilişkiler ağı içinde bulunur ve kişi olarak bu dünyada kendi varoluşuyla karşı karşıyadır. Kişi, kendini anlama isteği, yaşamın anlamsızlığı, yalnızlığı nasıl karşıladığı, nasıl bir yaşam sürdürmek istediği ve ölüm gibi yaşamın içinden beliren sorunlarla karşılaştığında tümüyle varoluşunu sorgular. Varoluşsal da diyebileceğimiz bu sorunlar karşısında kişi, takındığı tutumlarla, insanın temel fenomeni olarak“arada olma”yı öne çıkaran“antropontoloji”nin kavram örgüsünün (durum-duruş-karşılaşma-karşılama-karşılaştırma) eşliğinde, aslında tüm yaşamını bu edimlerle karşılar; yaşadığı gerilimle kendisini, değerlerini ve istemelerini sorgular. Yaşantılarıyla, kendisi arasında olan insan“kendine yerleşmeye”çalışır. Felsefi (danışma) diyalog kişiye, kendine yönelik sorgulamasında, yaşamının içinde yer aldığı toplumda, tek tek bireylerle kurduğu ilişki ya da ilişkilerde, yüz yüze geldiği durumlar karşısındaki duruşunda, kendini gerçekleştirmesinin ve yaşamı doğru karşılamasının olanağını sunar. Bu çalışmada felsefi danışmanlık bilgisinin eşliğinde kişinin kendisi ve kendisi olmayanla ilişkisinde ortaya çıkan sorunlara yer verilecek ve yine felsefi danışmanlık bilgisinin eşliğinde, Nermi Uygur, Augustinus, Boethius örneklerinden yola çıkılarak, çözüm yolları üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
As historical, cultural, and social being, human is in life with all their knowledge and responsibilities. Human beings exist in a network of relations in the world of action. As a person, it is faced with its own existence in this network of relations. It questions its entire existence when a person encounters problems such as the desire to understand itself, the meaninglessness of life, how it deals with loneliness, what kind of life it wants to lead, and death. In the face of these problems, which are called existential, the person questions itself, its values, and wishes. These questions are accompanied by the person's attitudes, the concept of“anthropontology”(situation-stance-encounter-meeting- comparison) emphasizing“being in between”and the tensions experienced. A person caught between itself and its experiences tries to“self-settlement”. Philosophical (counseling) dialogue provides an opportunity for the individual to question itself, to realize itself in the society it lives in, in the relations or relationships it has established with individuals, in its stance against situations, and to establish a correct relationship with life. In this study, the problems that arise in the relationship of the person with itself and the non-self will be included in the accompaniment of philosophical counseling knowledge, and the solutions to the problems encountered will be emphasized, based on the examples of Nermi Uygur, Augustinus, Boethius, in the accompaniment of philosophical counseling knowledge.