2011 Suriye krizinde Rusya-ABD mücadelesinin uluslararası sistem üzerindeki etkisi
The impact of the USA-Russia struggle on the international system in the Syrian crisis in 2011
  1. Tez No: 746923
  2. Yazar: HAMAM ALFAWARAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Suriye Krizi, Uluslararası Çatışma, Uluslararası Sistem, The United States of America, Russia, Syria Crisis, International Conflict, International System
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışmanın ana ilgisi, 2011 yılında başlayan ve günümüzde de devam etmekte olan Suriye krizinin uluslararası sistemde nasıl bir değişim/dönüşüm meydana getirdiğini ve uluslararası alandaki ABD-Rusya mücadelesini/rekabetini nasıl etkilediğini kapsamlı bir çerçevede ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, çalışma boyunca, araştırmanın teorik kavramlarını oluşturan uluslararası sistem ve çatışma olguları göz önünde bulundurularak“Soğuk Savaş sonrası dönemde uluslararası sistem nasıl bir yapıdadır?”,“Uluslararası sistemde ABD-Rusya mücadelesi özellikle Ortadoğu bölgesinde nasıl seyrede gelmiştir?”,“Suriye krizi, ABD-Rusya mücadelesine nasıl katkıda bulunmuştur?”,“ABD ve Rusya'nın Suriye'deki mücadele alanları ve unsurları nelerdir?”,“ABD ve Rusya'nın Suriye'ye bu denli ilgili olmalarının nedenleri nelerdir?”gibi sorular temel alınarak konu analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel varsayımı, 21. yüzyılı yaşadığımız günümüzde uluslararası sistemin tek kutuplu bir yapıdan çok kutuplu bir yapıya evirilmekte olduğu ve 2011 Suriye krizinin de bu değişimin/dönüşümün esas halkalarından birisini teşkil ettiğidir. Tarihsel bilgileri, bugünün güncel siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gerçekleriyle etkileştiği/buluştuğu yerde konumlayarak bilgi üretmeye çalışmış olan araştırma, bu süreçte neo-realist teoriyi ana teori olarak kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to present in a comprehensive framework of how the Syrian crisis, which started in 2011 and continues up-to-date, has brought about drastic transformation in the international system and how it has affected the US-Russia competition in the international arena. In this direction, taking into consideration the international system and conflict phenomena that constitute the theoretical concepts, the present study was instituted on columns of substantial questions represented as“What is the structure of the international system in the post-Cold War period?”,“How has the US-Russian struggle in the international system, especially in the Middle East region?”, and how did“Syrian crisis”contribute to the US-Russia ongoing and continuous struggle?“, ”What are the areas and elements of the US and Russia struggle in Syria?“, and ”What are the reasons which make the USA and Russia are so interested in Syria?“. The subject was constructed and analysed on the basis of questions such as: The basic assumption of the study is that the international system is evolving from a unipolar structure to a multipolar structure in the 21st century, and the ”2011 Syrian crisis" is one of the main links of this change. The research, which was tried to produce knowledge by positioning historical information where it interacts with today's current political science and international relations realities, uses neo-realist theory as the main method in this process.