Securitization of Venezuelan immigrants in Colombia between 2014 – 2018
2014 – 2018 arasında Kolombiya'daki Venezuellalı göçmenlerin güvenlikleştirilmesi
- Tez No: 746992
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Güvenlikleştirme, Kolombiya, Venezuella, söylem analizi, Venezuella göçmen krizi, Atlas.ti, söz edimi, Migration, Securitization, Colombia, Venezuela, discourse analysis, Venezuelan migrant crisis, Atlas.ti, speech act
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kolombiya, dünyada en fazla Venezuelalı göçmenlere ev sahipliği yapan ülke haline geldi. Bu araştırma, Juan Manuel Santos'un 2014 - 2018 yılları arasında cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı son dönemde hem Venezuella ile ilgili, hem de Venezuellalı göçmenlere yönelik halka hitap ettiği konuşmalarının Kolombiya'daki göçün güvenlikleştirmeye nasıl katkıda bulunduğunu anlamayı amaçlamaktadır. Bu soruyu incelemek için, Santos'un halka hitap ettiği konuşmaları, temel olarak Thierry Balzacq'in katkılarıyla desteklenerek Güvenlikleştirme kaynaklı teori ışığında söylem analizi ile incelendi. Veriler, Atlas.ti yazılımının desteğiyle oluşturulan kelime bulutları kullanılarak analiz edildi. Tehdit algısı oluşturmak için üretilen etkileşimlerin mevcut olması nedeniyle bu yaklaşımın tutarlı olduğu kanıtlandı ve Balzacq tarafından açıklandığı gibi Kolombiyalı dinleyicilerin durumunun bir haritasını oluşturdu. Bu teze, Kolombiya'da göç hareketlerinin nasıl meydana geldiğinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için tarihsel bir bağlam da dahil edilmiştir. Bu tez, Santos'un konuşma eylemliliğinin Venezuellalı göçmenlere dair yapılandırılmış bir anlatı oluşturduğunu, bu eylemliliğin Kolombiya toplumu üzerinde güçlü bir etki yarattığını ve sonuç olarak bir güvenlikleştirme sürecini pekiştirdiğini tespit etmiştir.
Özet (Çeviri)
Colombia has become the biggest receiver of Venezuelan immigrants in the world. This research aims to understand how did public speeches of Mr. Juan Manuel Santos regarding not only Venezuela but also the Venezuelan immigrants during his last term as president between 2014 - 2018, contribute to securitizing immigration in Colombia. To tackle this research question, the public speeches of Mr. Santos were scrutinized under a discourse analysis with the theoretical support of securitization, mainly based on the contributions of Thierry Balzacq. Data were analyzed by using word clouds created with the support of Atlas.ti software, this proved to be consistent as utterances were present to build the threat image, creating a map of the situation to the Colombian audience as explained by Balzacq. A historical context is also included to provide a better understanding of how the migration movements have occurred in Colombia. This thesis found that the speech act of Mr. Santos established a structured narrative toward Venezuelan immigrants, resulting in a strong influence on Colombian society and consequently consolidating a securitization process.