Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalarının abdomen BT bulgularının değerlendirilmesi ve klinik ile arasındaki ilişkinin saptanması
Evaluation of abdominal CT findings of patients with Crimean Congo hemorrhagic fever and detection of relationship between clinical and CT findings
- Tez No: 746991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİSA BAŞPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA), bilgisayarlı tomografi (BT), abdominal bulgular, Crimean Congo Hemorrhagic Fever (CCHF), computerized tomography (CT), abdominal findings
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) ülkemizde ve Dünyada birçok bölgede endemik olarak görülen birçok organı etkileyen, ölümcül seyredebilen akut bir viral hastalıktır. KKKA batında birçok organı etkilemekle birlikte bu konuyla ilgili yapılmış radyolojik çalışma oldukça azdır. Biz bu çalışmada KKKA hastalığının abdomen bilgisayarlı tomografi (BT) bulgularını ve bu bulguların klinik ve laboratuvar ile ilişkisini saptamayı amaçlamaktayız. Çalışmamıza Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi' ne 01.01.2013 ile 01.12.2021 tarihleri arasında başvuran ve serolojik olarak kesin KKKA tanısı almış hastaların tüm radyolojik görüntüleri geriye dönük taranarak KKKA tanısı aldığı dönemde abdomen BT görüntülemesi yapılan 62 hasta dâhil edilmiştir. Abdomen BT görüntülerinde saptanan radyolojik bulgular hepatomegali, plevral efüzyon, batında serbest sıvı, omentum ve mezenterde inflamatuvar değişiklikler, safra kesesi duvar kalınlığında artış, perikolesistik sıvı, periportal ödem, barsak duvar kalınlaşması, splenomegali, cilt altı ödem ve kas hematomu olarak sıralanabilir. Bu bulgular hastaların laboratuvar parametreleri ile karşılaştırıldığında, batında serbest sıvı varlığı ile trombosit sayısı arasında bir ilişki saptandı. Ayrıca batında serbest sıvı, safra kesesi duvar kalınlığında artış, perikolesistik sıvı, periportal ödem ve plevral efüzyon ile mortalite arasında ilişki saptandı. Sonuç olarak batında serbest sıvı, safra kesesi duvar kalınlığında artış, perikolesistik sıvı, periportal ödem ve plevral efüzyonun hastalığın şiddetini ve prognozunu öngörmede önemli radyolojik parametreler olabilir.
Özet (Çeviri)
Crimean Congo Hemorrhagic fever is an acute viral disease that can display a mortal course that is seen endemically in our country and many regions all over the world. Although CCHF affects multiple abdominal organs there are a few radilogical studies about this subject. In this study we aimed to detect abdominal CT scan findings of CCHF disease and relationship between these findings and clinical and laboratory features of CCHF disease. Abdominal CT scan findings can be ranked as hepatomegaly, pleural effusion, free abdominal fluid, inflammatory changes in the omentum and mesentery, gallbladder wall thickening, pericholecystic fluid, periportal edema, bowel wall thickening, splenomegaly, subcutaneous edema and intramuscular hematoma. When these findings are compared with patients clinical and laboratory features a correlation between platelet count and free abdominal fluid is detected. Also a correlation between abdominal free fluid, gallbladder wall thickening, pericholecystic fluid, periportal edema, pleural effusion and mortality is detected. As a result, abdominal free fluid, gallbladder wall thickening, pericholecystic fluid, periportal edema, pleural effusion may be important radiological parameters for predicting severity and prognosis of the disease.